Under gårdagen skrev vi om rykten som gjort gällande att #Nintendo sneglat på #Apples iPhone och dess App Store. Idag, under ett Game Developers Conference-anförande i San Francisco, säger Ngmoco-chefen Neil Young att Apple-telefonen är ett "minst lika bra format för spel" som de för ändamålet dedikerade maskinerna DS och PSP. Han säger dessutom att iPhone har bättre grafik än Nintendos och #Sonys motsvarigheter.

iPhone är en riktigt bra pryl att spela spel på. Låt inte kritikerna säga till dig att den suger jämfört med DS och PSP, för det gör den inte. Det är alldeles uppenbart att, grafiskt sett, är kvalitén på iPhone-spel högre än dess konsolmotsvarigheter. Och det blir bara än mer uppenbart när du jämför och tar detta i kontrast med den föregående generationen av mobilspel.

Young hade även goda saker att säga kring DS, trots allt, och maskinens försäljningskamp med PSP.

Det finns en massa vi kan lära oss av Nintendo. Om du kikar på den episka striden, i början, då Nintendo DS först skulle möta PSP, så såg det på ytan ut som att PSP hade segern som i en liten ask. Ni vet hur det slutade. DS, både räknat i mjukvaruförsäljning såväl som användarbas, krossade PSP. Den gjorde inte det genom att konkurrera med tekniska specifikationer, utan genom att konkurrera med unika egenskaper och funktionalitet.

Framtiden för iPhone-spel ser ljus ut, hävdar Young. Han förutspår att kommande iPhone-titlar kommer satsa mer på socialt spelande, flerspelarmöjligheter och röstkommunikation.

Vi på FZ har tidigare skrivit om iPhone och dess växande marknad för spel, och för bara några dagar sedan berättade vi om den senaste systemuppdateringen. Bland de större spelen till iPhone står Metal Gear Solid 4-spinoffen samt det förmodade Fallout-liret ut.

Äger du en iPhone och tror du att formatet en dag har möjligheten att konkurrera med DS och PSP på lika villkor?