Så släpptes då den femte delen i Elder Scrolls-sagan, och tätt i hälarna följde en buggkavalkad med baklängesflytande drakar och ett texturhelvete. Men, låt oss inte glömma, också förväntningarna på ett av årets största och bästa spelsupplevelser infriades – å de grövsta.

Hundratals timmar rollspelsmys i det nordliga klimatet väntar den som vill och vågar ta sig an de höga bergstopparna, istrollen och de sinnrikt utformade ruinerna. #Skyrim är en värld större än allt annat som sett spelvärldens ljus i år. Det är också något av de bästa du kan uppleva.

Läs FZ:s recension

[video=10173]

Förväntningarna var närmast absurda. Äntligen – äntligen! – ett spel som ger pc-spelarna valuta för sina svindyra grafikkortsinvesteringar, som styr shootergenren bort från casualspåret och som kanske, kanske ger giganten Call of Duty en knäpp på näsan i fråga om försäljning.

Det var förstås omöjligt för #Battlefield 3 att infria alla dessa drömmar, likaså att få samma genomslag som #Battlefield 1942 en gång i tiden. Battlefield 3 gör tappra föryngringsförsök med kampanj, co-op, och utflyttade serverbläddrare, men det är på slagfältet, med döden och tävlingsinstinkten flåsande i nacken som domen faller. Och domen lyder att #Dice byggt en av historiens bästa multiplayer-shooters. Igen.

Läs FZ:s recension

[video=10035]

---

Medaljmiss för Skyrim, Battlefield 3 och Uncharted 3?! Japp, 2011 var ett spelår fyllt av toppar, och vi misstänker att ett och annat förhandstips måste skrivas om inför finalen. Klockan 9 i morgon bitti, nyårsafton, är det dags, då korar FZ-redaktionen de tre bästa spelen från det magnifika spelåret 2011. Väl mött!