<img align="right" src="http://xtrmntr.fz.se/fz/nyheter/funcom-logo.gif" width="72" height="73" border="1" hspace="5" vspace="5" style="border: 1px solid black;"></img>Den ständigt brännheta debatten om piratkopierandets konsekvenser försågs häromdagen med nytt bränsle. Id Software och Epic, två av pc-branschens tungviktare, förklarade att piratandet drivit dem att utveckla spel till konsol.

I dag klargör den hyllade norska utvecklaren #Funcom att också de byter strategi på grund av den illegala fildelningen. Tillvägagångssättet är dock annorlunda; de kommer överge singleplayergenren till förmån för onlinespel, och orsaken är förstås att de senare är svårare att använda i piratkopierad form. Därmed torde det vara kört för alla som hoppas på en fortsättning på den hyllade äventyrsserien The Longest Journey. Funcom-chefen Trond Arne Aas säger följande till E24.no:

- Innan Dreamfall släppts i butik hade över 200 000 tankat hem det olagligt. För varje spel som säljs så stjäls det mellan tre och tio gånger så många. Det är klart att vi och andra i branschen förlorar enorma summor på detta. Vi har bestämt oss för att sluta utveckla offline-pc-spel. Piratkopiering är den viktigaste orsaken till detta.