#Deadly Premonition-NPC:n

Stalkern har ordet:
Klockan är lite över sex på morgonen när jag tittar in genom sovrumsfönstret hos en kvinna vid namn Becky Ames. Och ja, det inser väl jag också att det är en galet obehaglig sak att göra, men ”allt för konsten”, brukar man ju säga. Så då kanske man kan säga ”allt för en rätt skum artikel om hur bra liv diverse tv-spelskaraktärer lever” också. Hur som helst sitter det en man där inne med Becky. Han heter Quint Dunn, och jag bestämmer mig för att stalka honom.

Rapport:
06.20 – 07.00: Quint sitter vid Beckys säng och ser avslappnad ut. Becky ser bedrövad ut. Quint pratar och pratar, men till slut reser han sig abrupt, och går därifrån. Jag slutar titta in genom fönstret, och springer efter honom.
07.01 – 07.12: Quint åker bil, hem till den husvagn där han bor. Dörren är låst, men jag börjar titta in genom hans husvagnsfönster istället.
07.13: Quint sätter sig på kanten av sin säng och stirrar in i väggen framför sig.
07.14 – 11.44: Quint sitter helt still, och stirrar in i väggen. I fyra och en halv timme.
11.45 – 12.30: Jag vet faktiskt inte vad Quint håller på med. Han tittar på en hylla, gestikulerar med armarna och sätter sig ibland på huk.
12.30 – 12.57: Quint går ut, sätter sig i sin bil, åker ner till stadens diner, går fram till disken och viftar med armarna några minuter. Sedan går han därifrån, hoppar i sin bil och far iväg.
12.58 – 13.05: Parkerar på uppfarten till Sally Graham. Hon är mamma till den kvinna som mördas i början av Deadly Premonition, och är därför deprimerad. Quint går in genom dörren till hennes hus.
13.05 – 13.07: Jag följer efter, men väl där inne finner jag inte Quint någonstans. Mystiskt. Jag går ut igen.
13.08: Till min oerhörda förvåning ser jag Quint komma körande med sin bil så fort jag går ut ur huset. Han parkerar på uppfarten, och går in i Sallys hus igen. Jag får kalla kårar, och sedan följer jag efter.
13.09: Quint är inte där! Men jag väntar ett tag, och till slut kommer han in genom dörren.
13.10 – 13.16: Utan att ta notis om Sally går Quint fram till hennes kök och börjar laga korv med bröd.
13.17: Quint tar brickan med mat och går bort till bordet där den deprimerade Sally sitter och super. Han ställer den på platsen mitt i mot henne, ställer sig sedan vid sidan av bordet och väntar. För en stund vet jag inte vad jag ska tro. Kommer han att äta maten själv? Eller är den till Sally? Vad är det jag bevittnar här?
13.17 – 13.27: Stilleståndsläge. Sally super. Quint tittar på henne. Maten kallnar.
13.28: Sally ställer sig upp, går bort till platsen där maten är placerad, sätter sig ner och börjar äta. Detta är otroligt! Jag har, i alla mina dagar, av NPC-stalkande, aldrig sett sådan vänlighet mellan två NPC: er!
13.30: Quint gestikulerar mot Sally, och går sedan.
13.30 – 13.42: Kör hem.
13.43: Quint struntar i att gå in i sin egen husvagn, och går istället in i sin pappas, som är parkerad bredvid. Han låser efter sig, men jag ställer mig och kikar in genom fönstret.
13.44 – 13.50: Quint går fram till köksbänken, rör lite på händerna, och trollar sedan fram en hamburgartallrik! Han går och ställer den på köksbordet, går sedan tillbaka till köket och trollar fram en hamburgartallrik till. Även denna ställer han på köksbordet, mittemot den första tallriken, och sedan sätter han sig ner.
13.51 – 14.29: Detta är det sorgligaste jag har sett. I 40 minuter sitter Quint där, utan att röra maten, och stirrar tomt framför sig. Vem den första hamburgartallriken är ämnad för är oklart, men det kommer i alla fall ingen och sätter sig hos honom.
14.30 – 14.35: Quint ger upp detta sorgliga försök att inta en måltid. Han plockar på sig de båda orörda tallrikarna och ställer dem i diskhon, varpå de genast slutar existera. Då kommer plötsligt Quints pappa, Richard, in i husvagnen. Denne sätter sig på platsen där maten tidigare stod, och ser ut att vänta på något. Quint går därifrån, utan ett ord.
14.36 – 14.39: Quint går in i sin egen husvagn igen. Därefter börjar han pilla med sin motorcykel. Men sedan ändrar han sig, går fram till sin bokhylla, sträcker sig mot en plats där det endast står tomflaskor och tar fram en tidning därifrån. Sedan sätter han sig i sin soffa och läser. I ungefär 15 sekunder. Sedan reser han sig, lägger bort tidningen och börjar mecka med motorcykeln igen. Sedan går tillbaka till sin bokhylla, väljer ut en tidning, sätter sig, läser 15 sekunder, reser sig, meckar, väljer ut en tidning… och så vidare.
14.40 – 19.29: Quints beteende kan säkert tolkas som tecken på många saker, men ”ett sunt psyke” är inte ett av dem. Efter att ha agerat snudd på apatiskt under stora delar av dagen visar han nu upp en rastlöshet som inte är av denna värld. I fem timmar ägnar han sig åt tre olika aktiviteter, men han lägger bara runt 15-30 sekunder åt gången på dem, innan han byter syssla.
19.00 – 19.12: Quint åker hem till Sally Graham igen.
19.12 – 19.29: Nu är dörren låst, så jag kan inte stalka! Jag får vänta utanför huset.
19.30: Sally kommer gående, ut genom ytterdörren. Hon går fram till Quints bil och ställer sig vid dörren på passagerarsidan.
19.30 – 20.30: Quint syns inte till. Han är tydligen kvar i huset. Sally står snällt och väntar på honom. I en timme.
20.30 – 20.42: Nu kommer Quint utspringande, hoppar in i bilen, och kör iväg Sally till baren Swery 65, som drivs av hans pappa.
20.43: Jag vet inte riktigt hur Quint tänker när han kör en deprimerad samt alkoholiserad kvinna till en bar, men klart är i alla fall att han själv arbetar där. Sally börjar supa, Quint börjar jobba.
20.44 – 23.59: Quint arbetsuppgifter verkar vara fyra till antalet: Han ska skrubba en mycket liten del av bardisken med en trasa, han ska pilla lite på jukeboxen men aldrig byta låt, han ska gå på toa och han ska stå och titta nyfiket på den i särklass tristaste biljardmatchen i världshistorien (en mycket grå och ensam kvinna står och försöker träffa en boll som inte är där. I knappt fyra timmar.) Han utför allt detta med stor noggrannhet och entusiasm. Toalettbesöken är så frekventa att han nästan tar upp kampen med den Mästerlige Kissmästaren från ”The Witcher 2”. Men bara nästan förstås.
24.00: Quint får ett plötsligt ryck och rusar ut i natten. Jag stannar kvar i baren eftersom jag vill se hur den där biljardmatchen slutar (Spoiler: den slutar med att den grå kvinnan försöker träffa bollen som inte är där i fem timmar till. Sedan blir hon och alla andra utkastade ur baren.)

Livskvalitet: 2/5
Quints psykiska hälsa går helt klart att ifrågasätta – han varvar timmar av stum apati med extrem rastlöshet – men har i alla fall ett jobb, en hobby och några nära relationer. Han visar också omtanke för människor som mår dåligt, men hans försök att hjälpa dem kanske inte alltid är helt lyckade.