"Jag har tillbringat många avslappnade kvällar på fälten i Hagenstedt och njuter stort varje gång jag köper en ny, blänkande maskin. Precis som på riktigt." – Mats Nylund

Jag utropade säkert #Mass Effect 3 till årets spel redan när det kom i vintras, även om jag inte minns det. Nu har minnet bleknat en smula, men den tredje delen i den episka rollspelsserien är ändå den bästa, och ett av årets absolut bästa spel. #Bioware behandlar här rollspel som ett spel om att spela en roll, inte ett uppsminkat Excel-ark där du ser siffror sakta krypa uppåt. Inlevelse och gigantiska insatser gör det här till en större upplevelse än det mesta du spelat i år – eller något år.

Recension – Mass Effect 3

[video=10758]

Det kunde så lätt ha blivit en sliskig nostalgisoppa. Istället blev det ett fantastiskt, modernt strategispel som till fullo fångade känslan av originalets desperata kamp på gränsen till undergången. I #Xcom: Enemy Unknown är det du mot invaderande utomjordingar, som alltid tycks ha lite mer resurser och alltid tycks döda dina ömtåliga soldater när du väl tränat upp dem till krigsmaskiner. En spelmekanisk fröjd, lagom storydrivet och framför allt ett spel där du hela tiden lyckas dra dig upp i dina egna stövelskaft och ha förbannat kul under tiden.

Recension – Xcom: Enemy Unknown

[video=12400]

Bisarra simulatorer med allt från gatsopmaskiner till sprängämnen, har funnits länge. Det nästan samtliga har gemensamt är ett ursprung i gamla Östtyskland, ett fokus så smalt att man kan skära sig på det och att de är så dåliga att din mormor hade kunnat göra det bättre. Men årets #Farming Simulator 2013 (och även #Euro Truck Simulator 2) försöker mer än tidigare. Händelsevis råkar det simulera en massa maskiner – och det funkar. Jag har tillbringat många avslappnade kvällar på fälten i Hagenstedt och njuter stort varje gång jag köper en ny, blänkande maskin. Precis som på riktigt.

Recension – Farming Simulator 2013

[video=12743]

---
Årets spel 2012 – Skribenternas val #1