#Battlefield Hardline kommer nästa år. Ska man tro #EA:s egna bilder är det redan bestämt att spelet får 18-årsrekommentation i Sverige och Europa enligt Pegi-systemet. Bilderna som ligger på pressajten Gamespress visar den symbolen, liksom bilden på spelet i alla svenska återförsäljarens nätbutiker. På BF Hardlines hemsida står det bara att amerikanska ESRB ännu inte åldersmärkt spelet för USA, men att det "kan ha innehåll som inte passar för barn".

Det kunde man inte tro på förra helgens spelmässa Comiccon Gamex. Jag har blivit så blasé på hur spelbranschen sköter sina åldersregler på Gamex att jag inte ens tänkte på det. Istället var det dottern som efter en egen runda på mässgolvet konstaterade att det mest var barn som spelade Hardline.

Jag gjorde ingen enkätundersökning men en kvalificerad gissning är att snittåldern på de som satt och spelade just då var högst 15, men väldigt många var yngre än så, såg ut att gå i fyran eller kanske femman. Det såg likadant ut i kön. Många mycket små människor som väntade på att få leka tjuv och polis med 18-årsrekommendation. Alla hade de en lapp i handen, ett intyg från föräldrarna att det var okej att deras barn spelade trots för låg ålder.

Battlefield Hardline lär få Pegi-märkningen 18 år, men EA lät betydligt yngre personer testa det på Comicon Gamex.

Nå, bara för att vara klara över en sak: Jag säger inte att det är farligt för mellanstadiebarn att spela Battlefield Hardline eller andra actionspel med 18-årsrekommendation. Det är inte heller min sak att avgöra hur andra föräldrar ställer sig till det. I själva verket är jag ett riktigt dåligt föredöme på den punkten, en mer tillåtande spelförälder än undertecknad får man leta efter. Å andra sidan kom inte det nuvarande åldersmärkningssystemet Pegi förrän 2003, då småbarnsåren var över i min familj. Jag kan möjligen skylla på den röra av åldersmärkningar som fanns innan dess, men det vore en ren fabrikation. Jag satte mina gränser efter vad jag tyckte och hur jag upplevde spelen; det går ju lättare att göra så för den som känner till spelen och spelar själv. Och jag var mer generös än de flesta. Eller som dottern sa när vi stod där och funderade på Hardlinespelarnas ålder: "Men jag var väl bara sex när jag fick börja spela #Counter-Strike?". Eh, jo.

"Själv tycker jag grundtanken är god, att branschen fixar det på egen hand istället för lagstiftning"

Och ja, visst var det så. Det hade jag ju själv sett, hade bara inte tyckt att det var anmärkningsvärt. Är visst avtrubbat. Jag har ju sett det förr, just på Gamex.Men så blir jag inte heller värst upprörd vare sig över vare sig spelarnas ålder eller föräldrarna som tillåter dem lira. Det som gör mig förvånad är däremot spelföretagens agerande.

Pegi är alltså spelbranschens eget sätt att åldersreglera spel. Det är ingen lag, inget förordnande från myndigheter. Men det är heller inte helt frivilligt; i början av 00-talet EU uppmanade spelbranschen att ta fram ett gemensamt europeiskt system som kunde ersätta alla olika system som fanns. Målet var att EU och medlemsländerna skulle slippa ta till lagstiftning. Med andra fanns och finns ett underförstått hot där; fixa det annars lagstiftar vi.

Själv tycker jag grundtanken är god, att branschen fixar det på egen hand istället för lagstiftning alltså. Jag tror att de flesta inblandade egentligen föredrar den lösningen; staten vill (numera) gärna slippa leka förmyndare på det här området, branschen får frihet under ansvar och konsumenterna tjänar på att staten inte detaljstyr genom lagreglering. Win-win-win.