Zalman, kända för kylutrustning till datorer, har utökat sortimentet för att tjäna pengar på oss gamers. Deras senaste försök att få oss att öppna plånboken heter FPSGun FG1000 och är en ergonomiskt utformad mus för de där långa spelsessionerna. Vid första anblicken ser den ut som en felbyggd plastbit som ramlat av lastbilen på väg till soptippen och blivit påkörd av busslast turistande japaner. När man väl kopplar in plastbiten och testkör den lite i Windows känns det som om man helt plötsligt drabbats av en lömsk nervsjukdom och att ens göra de enklaste saker som att klicka på krysset för att stänga ett fönster blir en utmaning. Men skam den som ger sig.

Hjälp! Musen har ramlat omkull!

- Anpassningsförmåga är a och o

Produkten är byggd för ett vertikalt grepp, inte det traditionellt horisontella som använts sedan musen uppfanns. De vanliga höger- och vänsterknapparna sitter placerade på högkant och när de används i spel kan "högerknappen" med lite fantasi påminna om avtryckaren på ett vapen, därav namnet på produkten. Kom nu inte och tro att det här är någon ljuspistol till pc likt de vi sett till konsoler. Det där med pistol är grymt överdrivet och dess vertikala konstruktion är i huvudsak tänkt som ergonomisk. Och ja, efter några timmars användning är den riktigt skön att hålla i. Det tar ett tag att lära sig gilla den men när man väl gjort det känns det så naturligt att en vanlig mus känns konstig att använda.

Hur ser det ut med de tekniska aspekterna då? Musen har fem knappar, varav en är hjulknappen, och dessa går att mappa om i den medföljande programvaran. Den är dock ganska begränsad och man kan inte välja helt fritt vad knapparna ska göra utan du får välja på en ytterst liten lista av förvalda kommandon. Gräver vi oss in under skalet hittar vi DPI ("dots per inch", punkter per tum) som går att välja i åtta steg från 400 till 2000. På musen finns även en "DPI-väljarknapp" för att välja mellan tre förinställda alternativ. Utöver detta har vi en uppdateringsfrekvens på upp till 1000 Hz (något som våra tester inte nådde upp till).

Storleken spelar visst roll

- Att använda handen rätt är skönt

En intressant sak är att den optiska sensorn är placerade längre fram än på vanliga möss. Det innebär att man vrider lite på handleden istället för att flytta hela handen när man ska föra muspekaren i sidled. Ovant i början men efter ett tag får man in den rätta precisionen. En sak som bör påpekas i och med den här lite speciella utformningen är att den inte passar alla händer. Har du stora händer är det lika bra att glömma den här musen, har du mindre så passar den som... ja, handen i handsken. Min hand passade utmärkt till den så för mig var den riktigt skön, men för andra kan det vara värre. Testa innan köp för att vara säker.

Över till slutomdömet. Har du rätt storlek på handen, kan stå ut med halvtaskig mjukvara, att tumknapparna känns lite svåra att använda, att du behöver tid att anpassa dig (när du spelar dör du en del i början) och att du kanske blir retad för att du har en så ful mus, ja då tycker jag du ska ge den en chans. Man ska ju som bekant inte döma hunden efter håren och här gäller samma visa, även om den ser konstig och ful ut så fungerar den faktiskt.

Fotnot: Zalman uppger att musen endast fungerar med 32-bitarsversionen av Windows Vista. Vi har testat med 64-bitars och för oss fungerar det utmärkt.