Det blåser upp till krig. Krig mellan spelindustrin och vapentillverkarna. I juni väntar nämligen en rättegång i USA mellan militära helikoptertillverkaren Bell och EA. Det kan vara den första i en lång rad.

Bell vill ha betalt för att deras helikoptrar används i Battlefield, medan EA hävdat att de har samma rätt att använda sig av verkliga helikoptrar för att berätta en historia som filmregissörer och författare. Men i veckan gick speljätten ett steg längre och meddelade helt sonika att man härmed skiter i allt vad licenser och rättigheter heter när det gäller vapen och militärfordon i spel. Man tänker fortsätta göra så verklighetstrogna kopior av originalen som möjligt ändå. Eller som Frank Gibeau säger: Kan man skriva ordet Colt i en roman utan att betala för det ska man kunna ha med en Colt i ett spel på samma villkor.

Själv säger jag: Äntligen!

Det är som bekant svårt att inte ha en relation till vapen om man gillar spel. Har man ägnat hundratals timmar åt allt från #Golden Eye och [i]#Counter-Strike[i] till #Call of Duty och #Battlefield 3 har man också ägnat så mycket tid åt vapen att man kan baxna. Bara för att ta ett exempel: Det går knappast att värja sig mot kunskapen om att Colt M1911 är standardmodellen i Call of Duty. Den syns så ofta att man känner igen modellen vare sig man är vapenintresserad eller inte. Det gäller betydligt fler vapen, jag lovar. Om du någon gång får tillfälle, knalla in i en amerikansk vapenaffär och betrakta det digra utbudet; har du spelat militärskjutare kommer du känna igen en hel del av vapnen, även om du inte lagt modellernas namn på minnet.

Prislapp: Okänd

#Activision har aldrig sagt något om vilken affärsmässig relation de har till Colt, men ger alltid ett ”special thanks” till både dem och andra vapentillverkare i sina spel. Jag har pratat med många i branschen som är övertygade om att Activision betalar licenspengar för att använda de här varumärkena, men Activision vägrar kommentera saken. Hur #EA har gjort vet jag inte, men uppenbarligen har de inte pyntat något till Bell i alla fall.

Det är begripligt att förlagen legat lågt med de faktiska affärsförhållandena mellan sig och vapentillverkarna. Det här är komplicerad och minerad mark, både etiskt och ekonomiskt.

I ett spel får man - om jag nu fattat det hela rätt, det är som sagt komplicerat - återge moderna militära vapen helt fritt och utan särskilda överenskommelser med tillverkarna så länge dessa vapen bara har ett militärt bruk. Då tillhör de liksom allmängodset, den publika domänen för att försvenska ett amerikanskt uttryck; stater har betalat för utvecklingen av materialet med skattemedel och använder dem i sina statligt bekostade arméer. Alltså kan de avbildas hur som helst, av vem som helst, utan att någon behöver betala licenspengar för det. Fritt fram att använda Gripen eller granatgeväret Carl-Gustaf således.

Föregående Nästa
Ja, om hur de framställs i spel och hur vapentillverkarna vill att deras vapen framställs i bra dager i de spel de förekommer. 20/05 Och ändå är det vapen som tillverkas här i verkligheten som du pratar om. 20/05 Tack för länken! Mycket viktig information, om statistiken stämmer och inte har massa missar eller vinklingar så är det mycket jag själv måste omvärdera. Jag är inget fan av massmedia men uppvuxen med massmedias skrämmande bilder. Dom ger oss ständigt... 15/05 Men nu pratar vi om (skjut)vapen som förekommer i spel. 15/05 Ammunition med viss typ av verkan och att orsaka onödigt lidande är förbjudet. Du får till exempel inte modifiera den ammunition du är tilldelad som kombattant. Du får ej heller bekämpa en fiende som uppenbarligen ger sig, såvida han inte efter detta... 14/05 Vad vapen utvecklas för att göra och hur de framställs i media är ofta vitt skilt. Dessutom är vapen som gör onödig skada förbjudna enligt Genévekonventionen. 14/05 Ja, det stämmer. Räknar man om siffrorna till antal mord per 100 000 invånare i USA så blir bilden ännu tydligare: 1980 mördades 10,2 personer per 100 000 invånare. 2010 mördades 4,8 personer per 100 000 invånare. Avskyvärda siffror på alla sätt och vis... 14/05 Det var ju inte det du skrev, utan 14/05 Intressant, det begås alltså mycket färre mord per capita idag i USA ? 14/05 Jag har sett videon några gånger faktiskt. Den pekar ut mycket underliga saker kring Sandy Hook. Saker vi inte kommer få rationella svar på i massmedia. Självklart vill ju massmedia att vi skall klassa allt som inte stämmer med deras payed to produce... 14/05
Skicka en rättelse