Igår vaknade jag upp med rivig hals och täppt näsa. Sköna maj? Really? Backloggen låg som vanligt och väntade på mig men just denna dag var jag svag. Hjärnan var inte redo för nya intryck och hjärtat trånade efter det trygga. 1987 års Final Fantasy 1 gjorde jobbet.

"När världen brinner och näsan rinner finns de alltid kvar"

Det finns inget bra svenskt ord för begreppet "comfort food". Tro mig, jag har grubblat. Tröstmat fungerar inte då det har en negativ klang: jag är ledsen, alltså tröstäter jag. Nej, det jag söker är en trygghet (och "tryggmat" låter bara klumpigt maskinöversatt). Det närmsta jag kommer är snuttefilt. Något tryggt och varmt som omsluter hela mig.

Retro är min snuttefilt.

Men det är inte vilken retro som helst. Nej, det ska vara sådan som jag redan har upplevt. Kanske för trettio år sedan. Eller fem. Graden av retro är inte så fasligt noga när jag snuttar.

Ibland lockas jag till den eviga staden i Assassin's Creed: Brotherhood. Banjo-Kazooies Click Clock Wood var ett under till innovation 1998, är det också 2023. Jak and Daxter, Broken Sword, Final Fantasy IX, ja, listan är lång. Kanske Kingdom Hearts för tionde gången – snarare än att spela Kingdom Hearts III för första gången. Nope, snuttefiltarna gör knappast backloggen mindre. Jag vänder röven åt framtiden och blickar i stället bakåt.

Och där mår jag väldigt bra.

2023 ser jag mest fram emot Zelda: Tears of the Kingdom och Starfield, men på ett plan ser jag ännu mer fram emot Suikoden II. Igen. Konami-rollspelet från 1998 får en remaster (tillsammans med ettan) och det råkar vara ett spel som ligger högt på min genom tiderna-lista. Zelda och Starfield kanske hamnar där, men är inte kassaskåpssäkra.

Snuttefiltar är tvärtom: konserverad och pålitlig spelglädje. Konstanter i en föränderlig värld. När världen brinner och näsan rinner finns de alltid kvar.

Pandemier kommer och går, drottning Elizabeth II lämnar oss, och en paprika kostar plötsligt 30 kronor. Mitt i allt detta föränderliga finns Shenmue II, Zelda: The Wind Waker, Skyrim, Professor Layton, Tomb Raider och The Witcher 3 kvar. Varmt och tryggt. Mina snuttefiltar.

Vilka är dina?