Amerikansk universitetsstudie undersöker om Microsofts rörelsekänsliga kan hjälpa läkare hitta de barn som behöver extra stöd.

Forskare vid universitetet i Minnesota hoppas i en ny studie kunna påvisa att #Microsofts rörelsekänsliga Kinect kan hjälpa diagnostisera autism hos 3-5-åriga barn. Tanken är att, genom att sätta upp Kinect-apparater i klassrummet, analysera rörelserna hos barnen som vistas där.

Ambitionen är att kunna hitta de barn som uppvisar antingen överaktivitet eller ovanlig stillsamhet, eftersom dessa två beteendemönster kan antyda autism. Men därefter behöver självklart en läkare ta vid för att avgöra om barnet i praktiken har autism eller ej.

– Idén är inte att vi ska ersätta diagnostiseringen, utan att vi ska ge diagnoser på alla. På samma sätt en duktig lärare flaggar för ett problembarn så kommer systemet göra en automatisk flaggning och berätta "Hey, det här barnet behöver träffa en expert", säger forskaren Guillermo Sapiro.

Om du är intresserad av att läsa vidare om studien rekommenderas denna artikel.

Bilden: kan Kinect funka till mer än bara gömma sig för tigrar?

Visst går det under definitionen högfungerande autism men det betyder långt ifrån att man som person "fungerar helt normalt". AS är ett funktionshinder som man föds med. Det är ofta ärftligt. Det finns väldigt många grader av det och en del lär sig att... 15/05 Aspberger är i sig inte något hinder i huvudtaget utan symptomen är oftas att man är enkelriktad.. alltså man tex. i skolan har ett huvudämne där man ligger över den generella kunskapsnivån. DOCK kan man även lida av andra problem som gör att Aspberger... 14/05 Det råder missuppfattningar även kring "högfungerande" då det kan innebära olika saker. Personligen lägger jag också in att högfungerande betyder att en individ "fungerar bra". Även om det finns problemområden, annars skulle individen inte ha någon diag... 12/05 Aspberger går dessutom under "högfungerade autism" vilket i stortsett betyder att även om du har diagnosen så kommer du att kunna fungera helt normalt ute i arbetslivet. 12/05 Har alltid tyckt att Kinect är väldigt intressant som sådan men någon ersättare för spel är den i mina ögon inte (ett komplement verkar den däremot kunna vara). Verkar finnas många användningsområden för annat än spel, detta är bara ett exempel medan... 11/05 Det finns tyvärr mycket okunskap kring autismspektrumtillstånd (det nya namnet som alla autismdiagnoser inklusive aspergers syndrom kommer att ingå i snart, asperger etc kommer att försvinna som benämning). En vanlig missuppfattning är att det är något... 11/05 Det uppenbara är väl: Achievement unlocked: Rain Man 11/05 Lider själv av en mildare form av ADHD och jag kan ibland ha svårt att sitta still. Det är väl allt. Dock har det blivit "populärare" att ställa vissa diagnoser medan andra försvinner. ADHD är annars väldigt svårt att utskilja (om det inte är i extrema... 11/05 Autism som sådant är faktiskt inte speciellt vanligt men det finns en uppsjö med diagnoser som faller inom autism-spektrat. Det är precis som du säger att det är ett beteende som avgör diagnosen. Det är inte som med många sjukdomar när man kan ta prov... 10/05 Trodde att CS redan kunde det 10/05
Skicka en rättelse