Hela Dublin-kontoret måste läggas ned på grund av ändrade konsumtionsvanor bland spelare. Enligt spelstudion vill fler och fler ha free-to-play.

96 anställda får gå från #PopCap när den irländska delen av spelföretaget läggs ned. De drabbade kommer att bli omplacerade inom antingen Popcap, moderbolaget #Electronic Arts eller andra samarbetspartners.

– Europa förblir en viktig marknad för PopCap och vi kommer att fortsätta att öka vår närvaro genom centraliserade tjänster som sköts från våra nordamerikanska kontor och genom det omfattande europeiska EA-nätverket, säger Garth Chouteau, senior PR director på PopCap till Gamasutra.

För en månad sedan skrev John Vechey, en av grundarna av studion, att spelares konsumtionsvanor är det som orsakar de omfattande nedskärningarna inom företaget. Nyligen behövde 50 anställda i Nordamerika lämna företaget.

– Under det senaste året har vi sett en dramatisk förändring när det gäller hur folk spelar och betalar för spel. Free-to-play, sociala spel och mobilspel har exploderat i popularitet. Det hände snabbt. Förvånansvärt snabbt. Förändringen i konsumenternas smak kräver av oss att vi omorganiserar vårt företag och investerar i nya slags spel på nya plattformar, skrev han på företagets blogg.

Tidigare i år klargjorde dock PopCap att spelbranschen inte borde vara rädd för gratismodellen.

Ja exakt. 26/09 Men det är inte framtiden. För det kommer alltid finnas någon som gör hederliga spel, och dom kommer sälja för vi kommer köpa dom... 26/09 "Fler och fler vill ha free to play". Ja, för det är säkert så många som hör av sig direkt till dom och säger att de vill se fler F2P spel. Vad de menar är att de tänker: "Kolla vad massor mer folk det dykt upp som inte bryr sig så mycket och knapprar... 25/09 "Fler och fler vill ha free to play"... Hade maya-indianerna med något om det här i sin apokalyptiska kalender? 25/09 F2P passar för vissa typer av spel, verkligen inte alla. Den uppenbara faran är (som flera redan påpekat) att man kan köpa saker som till slut "krävs" för att konkurrera mot andra. Den andra sidan av myntet är att F2P (åtminstone i teorin) tvingar spelf... 25/09 F2P är en utveckling som inte är bra för spelmarknaden och gillas antagligen av de som spelar sällan och vill ständigt ha nytt samt snåljåpar som inte förstår värdet av att köpa ett full spel. Om företagen gör bra spel så säljer de. Så enkelt är det!... 25/09 Det är en jobbig trend och jag hoppas att den "balanserar ut sig själv och mognar" eller vad nu finansfolket väntar på. Än så länge så har ju F2P inte påverkat mina spel, men det kommer nog. Faran är ju pay2win och den ständiga jakten i att hela tiden... 25/09 Spel med månadskostnad är ofta ogillat av personer som inte spelar så ofta. Men en stor del av f2p spelarna vill bara spela gratis. Det värsta är att de inte ser något fel med det. Vilket jag tycker är väldigt tråkigt. 25/09 Tror inte det är nya vanor hos spelare, utan det är Indie utvecklare som konkurrerar. Popcap har inte slängt ut något bra spel på länge. Bejewle, Peggle, Plant vs Zombies kommer bara så pass långt. Indiespel kan både vara billigare och mer genomtänkta,... 25/09 Och Peggle. Det pegglas hårt på porslinstronen, så hårt att Tetris fasades ut helt och hållet. 25/09
Skicka en rättelse