Den ena säger si, den andra säger så. Igen.

Det har kommit en ny studie som åter skakar liv i allas vårt hatkärleksämne – blir vi aggressiva och/eller våldsamma av att spela våldsamma spel? Och det lär bli debatt: studien säger nämligen att våldsspel kan leda till aggressivare beteende, tankemönster och känslor hos vissa. De kan också medföra minskad vilja att hjälpa andra, sämre empati och minskad känslighet för aggression.

Det låter ju inget vidare. Å andra sidan hittar studien inga säkra tecken på att aggressionsökningen leder till kriminellt våld eller ökad brottslighet. Rapporten fastslår också att det inga enskilda riskfaktorer får folk att reagera våldsamt eller aggressivt, det är kombinationen av flera riskfaktorer (där våldsamma spel är en) som kan leda till detta.

Om du blir orolig av rapporten kan du lugna dig med att andra undersökningar kommer fram till det motsatta, t.ex. den här som menar att det inte finns någon länk mellan spel- och ungdomsvåld.

Vad tror du? Sjung ut i kommentarstråden (utan våldsamt och aggressivt språk, förstås. Tack!)

Det mest lustiga med hela den här soppan är enligt mig att när unga (typ folk under 30) begår någon typ av brott är man alltid snabb med att leta orsak i deras kulturkonsumtion. Är det inte att gärningsmannen lyssnat på Marilyn Manson eller kastat för... 17/08 Snarare svåra spel gör dig agressiv, dåliga spel gör dig våldsam. *kastar ut min Watch_Dogs Collectors Edition genom fönstret* 17/08 http://www.gameinformer.com/b/news/archive/2015/08/14/more-than-200-psychology-scholars-speak-out-against-apa-video-game-aggression-task-force.aspx?utm_content=bufferbb452&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer 17/08 Just ja, det glömde jag. Eller fps drop vid ett kritiskt ögonblick i ett spel. 16/08 Glöm inte lagg. 16/08 Bra summering. Som du påpekar är denna våldskultur inte begränsad till, tv/dataspel utan genomsyrar i princip all vår populär kultur. Sen har olika medier/kommunikationsmedel olika inverkan på oss, och frågan vi kanske egentligen bör diskutera, är hur... 16/08 Ifall vi inte tog intryck av något skulle vi inte ens lärt oss läsa denna text. Frågan har alltid varit hur vi påverkas, något som inte alla förstått. Det finns gott om sandlådekommentarer som: "men jag har spelat våldsamma spel utan att gå ut och ha... 16/08 Jaha! Du hatar alltså "Visa-respekt-för-alla-människor-Expressen"! Vad konstig du är. 16/08 Människor påverkas inte av något... Gamers påverkas inte av datorspel Bokmalar påverkas inte av böcker Kommunister påverkas inte av kommunist propaganda Det spelar ingen roll vad du gör eller utsätts för i ditt liv egentligen, det finns ingen yttre påve... 16/08 Det som ökande är politiskt korrekt i stora kretsar av den politiska skalan är ett förvirrat hat mot "politisk korrekthet", totalt förankrat i en ironi som de verkar misslyckas med att uppskatta. 15/08
Skicka en rättelse