I en intervju hos brittiska Edge säger #Rock Band-utvecklaren, tillika #Harmonix-chefen, Alex Rigopulos att farhågorna om att musikspelsgenren skulle vara på nedgång är kraftigt överdrivna. Istället skyller han förra årets minskande försäljning (musikspelen tappade 46 procent i försäljning under 2009 i Nordamerika) främst på de tillhörande, dyra plastleksakerna och den ekonomiska recessionen.

Jag tror absolut inte att rytm-action-spelande nått sin höjdpunkt. Självklart var 2009 ett tufft år med tanke på recessionen, som särskilt påverkar musikspelen på grund av den relativt höga prislappen för instrumenten. Men i det långa loppet kommer inte människors passion för musik att försvinna och rytm-spelande kommer fortsätta ge folk en djupare nivå av engagemang för musiken de älskar.

I framtiden tror Rigopulos att musikspelsgenren kommer bli än större än tidigare, och han ser stora möjligheter för användarskapat material.

Ja, jag tror att framtida musikspel kommer överstiga försäljningsframgångarna från förra generationen. Användarskapat material kommer bli absolut nödvändigt för genrens fortsatta framgångar, tror jag. Men för att tala klarspråk; när jag talar om "användare" i denna kontext så tänker jag inte nödvändigtvis på slutanvändare eller spelare. Jag talar om en stor community av power users - duktiga musikskapare - som gör sin musik tillgänglig för publiken.

Trots den kommersiella störtdykningen lär det alltså inte vara tal om att ta trappan upp för gott, alltså. Vad tror du om Rigopulos planer för framtida musikspel?

Det är den visst och har varit länge! Edit: Sen att folk ändå köper beror kanske på mainstream-kvalitetstorkans anpassande eller försök att hjälpa yngres miss av kvalité. Samma sak om än "bara" återskapat med idol, dance, sing osv osv på tv. 27/01 Inte riktigt jämförbart, då guitarspelen har betydligt färre omväxlande moment. Jag tycker genren har gått och blivit skittråkig. 27/01 Du menar ungefär som CS eller WoW eller alla andra spel som spelas av många miljoner människor dagligen? :) 27/01 Guitar hero och rock band är samma jävla skit hela tiden. 27/01 Loom! I say again, LOOM!! Visst, det är inget "rytm-action-spelande" men likväl ett musikspel. Önskar det hade slagit igenom så man sett fler dylika :/ 26/01 Problemet är att genren inte utvecklats någonting sen Rock Band släpptes, nyhetens behag börjar försvinna. 26/01 ja hur kul kan det bli att betala fullt pris för lite nya låtar då och då och specialspel med pengakåta musiker.... tycker det speglar musikbranchen rätt bra... de är duktiga på att ta betalt flera ggr för samma skräp... 26/01 Har aldrig riktigt förstått musikspelen. Men nedgång tror jag däremot inte. Alla polarna lirar rockband eller guitar queero. 26/01 Lite trist kan tyckas dock att man är tvungen att skaffa en massa olika musikspel när de istället hade kunnat släppt ALL musik som DLC istället. Men det tjänar de ju inte lika mycket på... och det är ju dessutom så många som inte har något problem med... 26/01 Nä musikspelgenren har fortfarande en del kvar att ge...Ska bli kul med lite okända musikskapares musik. Finns många okända grymma musiker! 26/01
Skicka en rättelse