Xbox Scarlett är arbetsnamnet på Microsofts nästa konsol, som släpps sent nästa år. Än är det för tidigt för konkreta specifikationer, men företaget har redan antytt vilka säljargument man kommer trycka hårdast på. I ett samtal med Gamespot påminner nu Xbox-chefen Phil Spencer om vilka dessa är. I all korthet: bättre bildflyt, kortare laddtider, 4K-upplösning och bakåtkompatibilitet.

Xbox-sektionen verkar ha snappat upp många spelares kritik mot att många spel prioriterar snygg grafik framför hög framerate. Spencer lovar inte att alla spel kommer rulla i 60 bilder per sekund, men han klargör i alla fall att man känner till mångas problem med 30 fps-spel.

Jag tror att det område vi verkligen vill fokusera på för nästa generation är frame rate och spelbarheten. Försäkra oss om att spelet laddar otroligt snabbt, att det flyter i högsta möjliga frame rate. Vi är också företaget bakom Windows, så vi ser arbetet som görs med pc och vad utvecklarna gör. Folk älskar 60 bilder per sekund-spel, så jag tycker att det är ett viktigt designmål för oss att få spelen att rulla i 4K och 60 FPS.

Spencer säger att 4K-grafik, både för spel och streamad film, är viktigt, men att spelbarhet är viktigast för nästa konsolgeneration. Viktig är också bakåtkompatibiliteten, att kunna spela Xbox-spel från alla Xbox-generationer på Scarlett. Alla spel från original-krysslådan och Xbox 360 som funkar på Xbox One, kommer funka också på Scarlett, och givetvis funkar också One-spel på den. Och även crossplay blir möjligt mellan spel som körs med olika generationers Xboxar.

Även handkontroller tillverkade av Microsoft till Xbox One blir Scarlett-kompatibla – tacksamt för dig som köpt en Xbox Elite-kontroll för dyra pengar. Men, Spencer säger inget om det gäller tredjepartskontroller och rattar.

En annan sak som är lite ny för oss är vi vill vörda kompatibiliteten för de kontroller du redan äger. Den här generationen släppte vi Elite-kontrollen, vi har jobbat med kontroller och folk har investerat i personliga kontoroller, saker de verkligen älskar och vi vill göra dessa kompatibla också med framtida generationer av våra konsoler. Så, de saker du köpt från oss, vare sig det är spel eller kontroller, vill vi göra framtidskompatibla med den skarpaste versionen av våra konsoler. [Xbox Scarlett /Red.]

Xbox Scarlett släpps inför julhandeln 2020, med Halo Infinite som ett av dragplåstren. Vi vet ännu inte när Microsoft tänker presentera Xbox Scarlett officiellt, men räkna med att E3-mässan i juni 2020 kommer handla en hel del om nästa Xbox-konsol.

Spännande nog lutar det åt att också Sony släpper sin Playstation 5 vid samma tidpunkt, och Sony har påtagligt snarlika lockbeten - snabbare laddtider, högre framerate, bakåtkompatibilitet. Alldeles nyss skrev vi att det florerar rykten om att PS5:an avtäcks i februari 2020.

Om 2019 blir ett spelmässigt mellanår lär 2020 bli avsevärt mer spännande.