Xbox-chefen berättar vad du ska vänta dig av nästa konsol.

Xbox Scarlett är arbetsnamnet på Microsofts nästa konsol, som släpps sent nästa år. Än är det för tidigt för konkreta specifikationer, men företaget har redan antytt vilka säljargument man kommer trycka hårdast på. I ett samtal med Gamespot påminner nu Xbox-chefen Phil Spencer om vilka dessa är. I all korthet: bättre bildflyt, kortare laddtider, 4K-upplösning och bakåtkompatibilitet.

Xbox-sektionen verkar ha snappat upp många spelares kritik mot att många spel prioriterar snygg grafik framför hög framerate. Spencer lovar inte att alla spel kommer rulla i 60 bilder per sekund, men han klargör i alla fall att man känner till mångas problem med 30 fps-spel.

Jag tror att det område vi verkligen vill fokusera på för nästa generation är frame rate och spelbarheten. Försäkra oss om att spelet laddar otroligt snabbt, att det flyter i högsta möjliga frame rate. Vi är också företaget bakom Windows, så vi ser arbetet som görs med pc och vad utvecklarna gör. Folk älskar 60 bilder per sekund-spel, så jag tycker att det är ett viktigt designmål för oss att få spelen att rulla i 4K och 60 FPS.

Spencer säger att 4K-grafik, både för spel och streamad film, är viktigt, men att spelbarhet är viktigast för nästa konsolgeneration. Viktig är också bakåtkompatibiliteten, att kunna spela Xbox-spel från alla Xbox-generationer på Scarlett. Alla spel från original-krysslådan och Xbox 360 som funkar på Xbox One, kommer funka också på Scarlett, och givetvis funkar också One-spel på den. Och även crossplay blir möjligt mellan spel som körs med olika generationers Xboxar.

Även handkontroller tillverkade av Microsoft till Xbox One blir Scarlett-kompatibla – tacksamt för dig som köpt en Xbox Elite-kontroll för dyra pengar. Men, Spencer säger inget om det gäller tredjepartskontroller och rattar.

En annan sak som är lite ny för oss är vi vill vörda kompatibiliteten för de kontroller du redan äger. Den här generationen släppte vi Elite-kontrollen, vi har jobbat med kontroller och folk har investerat i personliga kontoroller, saker de verkligen älskar och vi vill göra dessa kompatibla också med framtida generationer av våra konsoler. Så, de saker du köpt från oss, vare sig det är spel eller kontroller, vill vi göra framtidskompatibla med den skarpaste versionen av våra konsoler. [Xbox Scarlett /Red.]

Xbox Scarlett släpps inför julhandeln 2020, med Halo Infinite som ett av dragplåstren. Vi vet ännu inte när Microsoft tänker presentera Xbox Scarlett officiellt, men räkna med att E3-mässan i juni 2020 kommer handla en hel del om nästa Xbox-konsol.

Spännande nog lutar det åt att också Sony släpper sin Playstation 5 vid samma tidpunkt, och Sony har påtagligt snarlika lockbeten - snabbare laddtider, högre framerate, bakåtkompatibilitet. Alldeles nyss skrev vi att det florerar rykten om att PS5:an avtäcks i februari 2020.

Om 2019 blir ett spelmässigt mellanår lär 2020 bli avsevärt mer spännande.

Skicka en rättelse
Jag kommer hålla mig till Xbox oavsett. Har investerat tid och har närmare 400 spel fysiskt och digitalt från alla generationer. Xbox One levererade från början trots sin katastroflansering. Och ja, Microsoft borde ge mig 1000 spänn för att de tvingade... 02/12 Det jag menade var att det inte är omöjligt :) Sen kan man kanske tycka att spelutvecklarna borde fundera om det verkligen är värt att lägga in en "Ultra High shadows" när det inte tillför en märkbar skillnad i bildkvalitet men käkar upp 20 fps :) 15/08 När man ska hypea en konsoll så här tidigt så är det ju bara att snacka om FPS, upplösning osv man kan göra. Sanningen är ju att hög FPS, 4k upplösning och snabba laddtider är fullt möjligt att göra redan nu beroende på vart man lägger prioriteringarna... 15/08 "Nej, så illa är det inte..." förklarar sedan att, jo, det är det :) Givetvis talar jag om 4K på maxinställningar där det inte dippar under 60fps, oavsett om 16x kantutjämning är något som är värt att lägga systemresurser på, eller om det blir en monume... 15/08 Nja, riktigt så illa är det inte :) Med en bra CPU och ett 2080Ti kan man definitivt spela ett gäng spel i 4K/60fps, dock inte alla och inte heller på maxinställningar men å andra sidan behöver man inte alltid köra allt på max eftersom en del inställnin... 15/08 Både PS5 och Scarlett lär bli grymma maskiner men kommer troligen att spela mest på PC framöver. Kommer nog dock att köpa en av dem, lutar åt Scarlett fram för allt pga Game pass och playanywhere. Hoppas framförallt det kommer fler playanywhere titlar.... 14/08 Jag gillar min xbox one x och har även förbokat Scarlett. Är det så att spelen kommer köras 4k 60fps är det givet köp för xbox one x klarar ej det i många spel typ 4k 30fps eller mindre tänker speciellt The Witcher 3 som iofs är ett väldigt krävande spe... 14/08 Det verkar allt mer som om nästa generation för båda parter kommer bli relativt lika på hårdvarusidan. De förbättrade CPU'erna kommer bli riktigt trevligt, och både Scarlett och PS5 lär bli grymma maskiner! Vad det gäller Xbox så är man ju också på PC... 14/08 Wipeout: https://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2017-wipeout-omega-collection-is-the-4k60-ps4-pro-experience-weve-been-waiting-for Sedan finns det säkert betydligt fler spel på båda konsolerna men de kanske inte har grafik som är lika krävand... 14/08 Ja det vore ju tråkigt om den nya $200 handkontrollen blev obsolet efter bara ett år. Hursomhelst låter det som att Scarlett och PS5 blir väldigt lika varandra rent tekniskt. Sony kommer troligtvis fortsätta sitta på bättre IP medan Microsoft har både... 14/08