NPD Group har släppt analyser av säljstatistisk från nordamerikanska marknaden under juni (tack, Wccftech), och överlag finns det köpsug. 4,9 spenderade miljarder dollar är en ökning med fem procent av motsvarande period i fjol. Sett till hela året är det en ökning med hela 15 procent.

Att Switch (återigen) är konsolen som säljer i flest exemplar förvånar föga, men intressant är att hårdvaran som drog in mest i juni var Xbox Series X och S. Kanske bevisar detta att det nu faktiskt finns Microsoft-konsoler att köpa. Sony kan trösta sig med att Playstation 5 har sålt rekordsnabbt och att Ratchet & Clank: Rift Apart blev bästsäljaren i juni i Nordamerika. Tvåa på listan är "gamla" Call of Duty: Black Ops Cold War, så man kan ju lugnt säga att releaselistan bromsat in.

Såväl Playstation- som Xbox-chefer säger sig vara färdiga med begreppet konsolkrig; Microsoft redovisar inte ens längre säljsiffror för sina konsoler. Samtidigt vill förstås Sony och Microsoft sälja många – flest – konsoler. Nintendo Switch i sin egen lilla bubbla trummar på mot 100 miljoner, och kan nå milstolpen i år. Definitivt ingen omöjlighet med tanke på nyheten om Switch OLED.

Kampen mellan PS5 och Xbox Series är dock i sin linda, och ganska öppen i dagsläget.