Många spelprojekt blir aldrig till verklighet, och de flesta hör vi nog aldrig talas om. Men ibland har vi turen att få en skymt av gamla projekt som aldrig blev av, såsom Tomb Raider: Ascension. Vi känner sedan tidigare till dess existens, men nu har vi fått lite mer kött på benen.

Som en del av seriens 25-årsjubileum har Square Enix släppt sju minuter lång video från tidiga prototypversioner av spelet. Det kanske mest uppseendeväckande är att det var menat att vara ett survival/horror-spel, med betydligt mörkare atmosfär än vi är vana vid i Tomb Raider-sammanhang. Det slutade med att de gick i en annan riktning för rebooten som släpptes 2013, även om mycket av arbetet och överlevnadstemat från Ascension hängde med.

Videon visar en åtminstone halvöppen spelvärld där Lara kan rida runt på häst och bli jagad av gigantiska styggelser. Givetvis blir det även turer ner i gravkammare, där Lara sätter eld på förvridna varelser med eldkastare. Det är väldigt grovhugget eftersom det var tidigt i utvecklingen, men det är ändå intressant att se vad som hade kunnat hända med serien.