En trådlös, rörelsekänslig ratt man håller i luften låter som säsongens mest givna haveri. Förbered dig på en chock.

Okej, det går faktiskt att köra bilspel med handkontrollen. Om man måste. Men det är oerhört mycket lättare att hålla racinglinjen och att göra de där snygga, svepande omkörningarna från draftingposition om man har en bra ratt. Enda problemet är förstås att en ratt tar plats, samtliga förekommande modeller är stora feta åbäken som tar upp hela jäkla soffbordet och som därför oftare samlar damm medan man i sin slöhet sitter där med handkontrollen i alla fall. #Microsofts nya Xbox 360 Wireless Speed Wheel försöker råda bot på det problemet genom att helt enkelt inte ha några sladdar eller något montage överhuvud taget.

Såhär ser ratten ut, den känns skönare än den enkla formen antyder.

Trogna läsare känner till min inställning till trådlösa, rörelsekänsliga kontroller i allmänhet. De funkar inte. Wii fungerar hjälpligt med Motion Plus, PS3:ans fungerar dåligt eller inte alls, Kinect och Move är slöa och används utan undantag i spel där de inte behövs. Därför blev jag utomordentligt överraskad när jag för första gången höll i den här ratten och upptäckte att den faktiskt fungerar! När du spelar känns med lite god vilja en nästan omärklig fördröjning, men det är faktiskt inte mer än att jag står ut med det. Det här är nog den första rörelsekänsliga kontrollen i spelhistorien som faktiskt gör det den ska.

Det går alltså utmärkt att spela bilspel med bockstyret, som jag härmed officiellt döper denna ratt till. Det sägs att #Forza Motorsport 4 ska vara optimerat för den, men andra bilspel som stöder ratt funkar givetvis lika bra. Det ska gå att spela andra rörelsekänsliga spel också, enligt manualen. Om det fanns några att spela.

Knapparna är färre och mindre än på handkontrollen, men faller lagom under tummarna ändå.

De enda egentliga nackdelarna med bockstyret är att det inte finns någon laddningslösning i stil med play and charge till det, samt att några knappar fått stryka på foten. De övre frontknapparna är borta, så om ditt bilspel använder dem till något är det kört. Och avsaknaden av spakar gör det till ett litet helsike att måla bilar i exempelvis Forza 4. Men när du använder kontrollen till det den är avsedd för så funkar den dock helt klockrent. Det här är ingen entusiastratt som ger den ultimata körupplevelsen, men som soffvänligt körhjälpmedel funkar den helt perfekt.

Jag har nu köpt ratten inkl. Forza 4 + en krysslåda. Funkar riktigt bra fast man saknar att inte kunna koppla in sin G25. Jag har en trådlös Xbox kontroll för PC och ratten funkar även med den trådlösa mottagaren. Fungerar alltså till PC utan något hack... 09/03 Mats, Okej, har själv inte en X-box så jag vet inte vilka spel som kräver vad, men jag tyckte det verkar dumt att den saknar vissa knappar... men hey... du är skribent, inte jag :) 17/10 Lofvenhaft, den har de funktioner som krävs för att köra racingspel, som t ex Forza, och göra det förbannat bra. Därför får den högt betyg. Det är klart att en "riktig" ratt alltid är bättre. Men personligen har jag minst en ratt som jag aldrig orkar... 17/10 Skillnaden mellan denna ratt och övriga lösningar är ungefär denna: Speed wheel - funkar, med ett nästan omärkligt lag. Kinect - funkar, med rejäl fördröjning. Move - funkar ibland. Wii-kontrollen - funkar inte. Wii Motion Plus - funkar inte riktigt. 17/10 Fulsnygg, säger jag. Och man blir inte trött i armarna. Dels väger den rätt lite, och dels kan man luta den lite som man vill, och t ex sitta med händerna i knät. Ratten ignorerar helt lutning i bilspel. 17/10 Jag förstår inte hur den kan få en fyra i betyg när den saknar funktioner som kan vara väsentliga för vissa spel? 17/10 Logitech G25. Har nog snurrat den pjäsen 500timmar och det syns eller känns inte ens att den är använd. Riktig kvalitets produkt. Synd att den inte funkar till korsboxen. Dyr men lirar du mycket bil så finns det inget annat alternativ 16/10 Klart det är idiotisk att köpa en så dyr ratt.. och då får man inte ens pedaler och växelknopp med. :) Aldrig att man hostar upp dom pengarna. 15/10 Nån som vet om det går att ratta flyg med den? 15/10 Adapter cable to connect Logitech G25 /G27 pedals Perfekt då om man blir sugen på att köpa en kryssbox för Forza. Det som hållit mig ifrån detta är ju avsaknaden av stöd för G25 på Xbox 360. Fast nu har jag återupptäckt Shift efter att köpt 2:an som var... 15/10
Skicka en rättelse