Det är nog bara i headsetens värld som trådlöst för det mesta inkluderar sladdar. Men nu vill Tritton att vi faktiskt ska kunna sitta och jäsa i soffan utan att en enda sladd binder oss till resten av världen.

Det är många headset som kallar sig trådlösa, men på Xbox 360 brukar det för det mesta ändå finnas en sladd mellan lurarna och handkontrollen. Warhead 7.1 från #Tritton är däremot ett headset som faktiskt gör skäl för epitetet trådlöst.

Paketet består av två enheter: en basstation och själva headsetet. Basstationen ansluts till konsolen, företrädesvis med optisk kabel, (men det finns även ett line in-jack) samt ett vägguttag. Sedan är det mesta av installationen klar, det enda som återstår är att para ihop lurarna med konsolen på samma sätt som en handkontroll samt ladda batteriet. Bortsett från batteriladdarens diskreta lucka på basstationens framsida finns här bara en rad lysande ikoner som ger information om vilka inställningar man använder och vilken handkontroll headsetet är kopplat till. Den har även en hållare för headsetet, men den plastbiten gör ingen människa glad och fyller ingen praktisk funktion bortsett från att just vara ett måttligt lyckat headsetstöd. På basstationens framsida finns även en "ring of light" precis som på konsolen och handkontrollerna, helt enkelt för att visa vilken handkontroll headsetet är anslutet till när ingen sladd kan avslöja det.

Basstationen är praktisk, men lurhållaren är inte mycket att hurra för.

Det är headsetet som är paketets stjärna. Eftersom det är trådlöst kräver det förstås batterier, och här har Tritton varit riktigt klyftiga. Det medföljer två stycken specialgjorda batteripack på vardera 1800 mAh. Medan du använder det ena kan du ladda det andra i basstationen. Först tyckte jag att det var en nackdel att man inte ens har möjligheten att som nödlösning använda USB-sladd för att ge lurarna ström, men eftersom det finns två batteripack behöver man bara vara aningen förutseende så är det inget problem. Enligt tillverkaren ska batteritiden vara runt tolv timmar på en laddning. Det kan möjligtvis stämma, men min erfarenhet är att batteritiden är betydligt bättre än så. Japp, du läste rätt: bättre. Upp till 15-16 timmar känns inte ovanligt, och om lurarna inte får någon signal på 15 minuter stänger de av sig själva för att spara ström.

Headsetet är huvudsaken

Det finns en hel del knappar och rattar på lurarna, bland annat eftersom det har separat spel- och röstvolym. De är vettigt placerade och väl utformade, vilket gör det enkelt att hitta och justera dem med känseln. Funktionsmässigt är Warhead 7.1-lurarna relativt sparsmakade. Den inbyggda equalizern har till exempel bara fyra inställningar: spel, film, musik, och vanligt stereoljud utan fejksurround. Du växlar mellan lägena med en knapp på höger kåpa, och för att du ska ha koll visar basstationen både vilket läge du har valt och vilka funktioner det använder.

Ljudkvaliteten är riktigt bra med väl balanserad ljudbild, och till och med basen har riktigt bra tryck. Kommunikationen mellan headsetet och basstationen sker på 5,8 GHz-bandet. Det är en stor fördel eftersom det har kapacitet att skyffla mycket information på ett relativt ostört sätt, vilket behövs för att kunna åstadkomma en övertygande virtuell 7.1-surround.

Lurarna är ganska tunga, men det är otroligt skönt att slippa alla sladdar.

En klyftig detalj är att headsetet har det som kallas Selectable Voice Monitoring (SVM), en mumbo jumbo-term för vad som helt enkelt är medhörning av din egen röst. Det kan tyckas vara en trivial detalj, men den är helt strålande. Hur många gånger har vi inte glömt att vi suttit med ett headset i ett tyst rum, och för att överrösta explosioner och annat oljud som bara vi själva hör, vrålat i mikrofonen med effekten att vi skrämt halva huset? Jag vet att jag är skyldig i alla fall.

Tritton Warhead 7.1 är inte det mest flexibla headsetet jag har upplevt, och även om ljudet är väldigt bra så saknas det extra lilla trycket i ljudbilden för att jag ska bli riktigt hänförd. Personligen tycker jag att det är aningen tungt med ett matchvikt på nästan 400 gram, men det sitter tillräckligt bekvämt för att ändå kunna användas under ganska lång tid. Däremot tycker jag att SVM är väldigt bra, och jag fullkomligt älskar att det faktiskt är riktigt trådlöst.

Tritton Warhead 7.1 är ett väldigt praktiskt och sympatiskt headset, och jag tycker mycket om det på nästan alla punkter, men jag kan i ärlighetens namn inte bortse från prislappen. När detta skrivs ligger priset på mellan 2200 och 2800 spänn. Är Warhead 7.1 ett vettigt alternativ när man kan få bättre ljud och/eller fler funktioner på smidigare headsets för en fjärdedel av priset, bara man står ut med sladdar? Om du har en badbollsliknande plånbok och vill göra den lättare att bära – visst, varför inte. För oss andra är Trittons 360-lurar för dyra, trådlösheten till trots.

Skicka en rättelse