Dålig tajming. Samtidigt som EA Sports släpper sitt bästa hockeyspel sedan... ja kanske någonsin, gör uppstickaren 2K Sports motsatsen och presterar ett riktigt bottennapp.

#Konamis fotbollslir PES har överglänst #EA Sports FIFA-serie i spelkvalitet (men inte i försäljningssiffror) i många år nu. #2K Sports har jobbat i samma motvind med riktigt bra hockeyspel, men inte alls i samma rampljus. Och på samma sätt som förra säsongens PES verkligen var en besvikelse för sina trogna supportrar har nu även NHL 2K-serien gått in i en vägg.

Det har fungerat i ett par år nu att inte ändra på spelkonceptet, men när NHL 2K-spelen nu varit stillastående i tre-fyra år är det alldeles för tråkigt och fantasilöst av utvecklarna. Visst, det finns några bra prylar i NHL 2K9. Säsongsläget (som av någon anledning saknats i EA Sports hockeylir på sistone) eller karriärläget är givna inslag, men framarbetade på ett bra och djupt sätt med många finesser utan att skriva spelarna på näsan.

Jag gillar också den felfria offlinedelen, där upp till tolv personer kan spela samtidigt utan att det laggar. Mycket skoj ensam-förfest-evenemang, om du gillar sånt (det gör jag). Men med tanke på den rätt kassa PS1-grafiken och det oavancerade ljudet vore det underligt om det inte flöt på perfekt. Jag gillar även fajterna, även om extremt töntig musik spelas som soundtrack när du slåss (jag vill inte ens nämna vilken låt eftersom det är så töntigt).

Retro-enkelt

- men utan charm

Det är det simpla som gjort NHL 2K-spelen bra i tidigare upplagor (plus att grafiken var rätt i tiden). Arkadaction, endast ett par knappar används. Det tar bara ett par minuter att komma in i matchen, så att säga. Men det blir samtidigt långtråkigt väldigt fort, och jag saknar de riktigt avancerade rörelserna som EA Sports bjuder på i sina senaste spel. Retro-älskare får dock sin beskärda del av simplicitet.

Enkelhet behöver dock inte vara dåligt, men i detta fall är det ingen fördel (förutom för tidigare nämnda målgrupp). Det är något med själva spelet i rinken som är underligt, som det är svårt att sätta fingret på. Tempot är bara konstigt, och spelarnas rörelser stämmer inte överens med hur du styr alla gånger. Spelarnas AI verkar snurrig, du krockar ofta utan anledning och får inget flöde i spelet.

Fler knasigheter:

  • Spelet är ganska svårt i allmänhet, samtidigt som du alldeles för ofta kan göra superenkla mål.

  • Målvakterna gör blunders flera gånger per match, ungefär 1000 % oftare än i verklighetens NHL.

  • Spelarnas ansikten är, även om viss likhet finns, väldigt kantiga och fula.

  • Rakt och enkelt spel gör att du tappar känslan för realistisk hockey.

  • Dålig AI gör att motståndarna inte spelar särskilt finurligt.

  • Kommentatorerna är fasligt usla och måste stängas av efter bara några minuter.

Alla dessa saker gör NHL 2K9 ospelbart jämfört med EA Sports nya #9094. Visst, 2K Sports har skapat ett hyfsat hockeylir med ett par intressanta detaljer (spelares specialfinter, bra animationer, slutspelsskägg), men som annars får betraktas som ett rejält stolpskott. Det här kan mycket väl vara seriens sista del om inte en rejäl uppryckning sker.

Skicka en rättelse