Infamous är utan tvekan ett av vårens stora spelsläpp. Sony och Sucker Punch har satsat massor av pengar på såväl utveckling som marknadsföring, och med all rätt. Det är verkligen ett riktigt bra actionspel som kommer ge dig många speltimmar under sommarens regniga (eller soliga, om du inte kan hålla dig) dagar.

Empire City är en helt okej stad att bo i. Tills cykelbudet Cole levererar ett paket som visar sig vara en bomb. Bomben exploderar och tar livet av massvis med människor, men Cole överlever mystiskt nog och utvecklar lika mystiska krafter – han kan numera nämligen absorbera el och spruta ut den ur händerna. Empire City hamnar i karantän och utvecklas till ett mycket obehagligt ställe, där kriminella gäng – "Reapers" – på ett våldsamt sätt styr staden. Det är nu upp till Cole att rensa upp smutsen och göra staden beboelig igen.

Hela idén med #Infamous (eller inFAMOUS som det heter om man inte använder sig av svenska skrivregler) är att styra Cole genom stadens alla gator, gränder och vrår och lösa uppdrag som för berättelsen vidare. Som spel liknar Infamous väldigt mycket #GTA IV. Du har en stor karta över staden där du även hittar alla uppdrag och sidouppdrag (som, precis som i GTA, är av många olika sorter och svårigheter). Du har även en minikarta att följa under spelets gång.

Speluppbyggnaden är på så sätt densamma, kontrollerna känns snarlika och flera av karaktärerna känns GTA-klyschiga. På gott och ont, antar jag. Även om karaktärerna är hyfsat coola känns det ganska lamt att de har väldigt ytliga karaktärsdrag. Och att Cole väser ur sig varje stavelse känns extra fånigt. Antingen hade han ingen humor förut, eller så tappade han den i och med explosionen. Hur som helst förstår jag att hans flickvän Trisha lämnar honom. Han är en tråkmåns, helt enkelt. Om än en tråkmåns med superkrafter.

Hur ond är du?

- nu får du välja själv

Men att ta upp GTA är en smått orättvis jämförelse egentligen – skillnaderna är alltför många. De hittas först och främst i Coles vapenarsenal – som är obefintlig. Han kan faktiskt inte ens hålla i en pistol utan att den fyras av. I stället är det elektriciteten som är praktisk i skärmytslingar. Du skjuter den från händerna och styr med ett enkelt runt sikte. Det kan låta tråkigt, men personligen tycker jag att det är skönt att slippa alla pickadoller hit och dit. Plus att du inte avlivar motståndarna när du skjuter ner dem, utan kan välja om du vill döda dem eller bara låsa fast dem med elhandfängsel. Vilket i sin tur ger moraliska plus- eller minuspoäng.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse