Ni vet hur en kladdkaka eller tårta kan bli lite väl mycket, lite för sött på en och samma gång. Kirby har en liknande effekt. Den rosa, marshmallowliknande blobben skuttar omkring på planeten Pop Star i landet Dream Land. Han hette till och med något så sött som Popopo när han först trädde in i våra konsoler. Popopo, liksom! Och så sockersöta har hans spel också varit. Och är. Men också underhållande som få andra i genren.

Ni som har ett par tv-spelsår på nacken och känner Kirby sedan tidigare, ni vet att det kom ut ett spel till SNES som hette Kirby Super Star. Precis, Kirby Super Star Ultra är en nyversion av det tvådimensionella 90-talssplattformspelet, med förbättrad grafik och några extrafunktioner och tilläggsbanor. Storyn: Kung Dedede har stulit all mat i riket och det är upp till vår rosa vän att reda upp situationen. Ingen vidare djup historia, men det är å andra sidan ett spel för de lite yngre.

Skutt skutt, blipp blopp

- Simpel sweetness i sitt esse

Kirby riktar sig just till en lite yngre målgrupp är det väldigt enkelt, på många sätt. Enkla kontroller, enkla banor, enkel grafik och enkel musik. Du kan hoppa, slajda, sprinta och sväva om du suger in luft. Om du inte suger in luft kan du i stället suga in de elaka monster som vill stoppa din framfart. Sedan får du välja om du vill spotta ut dem eller svälja dem för att ta över deras förmågor – som kan vara allt från att spruta is till att svinga ett svärd, beroende på vad för bov du sväljer. Du kan även göra om monstret till en hjälpreda som slåss på egen hand mot dina fiender. Praktiskt och användbart, även om AI:n ibland är tveksam.

Kirby Super Star var redan innan nyversionen ett hyfsat stort spel med många banor och ett par minispel. Ultra-versionen till DS är ännu större, med ett tiotal nya spel/banor, touchscreen-funktioner och vackra 3D-animerade filmsekvenser. Och det behövs – spelet är så pass lätt att det bara tar några timmar att ta sig igenom, även om banorna är många. Det är sällan du tappar liv över huvud taget och bossfajterna är oftast löjligt enkla.

På familjesemester?

- Glöm inte Kirby!

Tur då att DS-konsolen stöder multiplayer. Har du en Kirby-älskande vän kan ni spela ihop, där en av er får vara hjälpreda åt den andra. En rekommenderad funktion för föräldrar med två barn som ska resa längre sträckor med bil, exempelvis – ni kommer få en bra mycket lugnare tripp. Tack vare detta tillägg blir Kirby Super Star Ultra något mer än bara en remake, det blir en helt ny upplevelse. Ett helt klart underhållande spel, såväl för barn som för barnsliga vuxna.

Skicka en rättelse