Föreställ dig att du tar ett av de mest vanebildande spelkoncepten som finns och mixar ihop detta med höjden av satir. Om du nu fick upp en bild av South Park sammanslaget med tower defense är du väldigt nära sanningen. FZ har frustat, pustat och testat.

South Park är under attack. Någon, eller något, vill riva staden sten för sten och kroppsdel för kroppsdel. Pensionärerna kommer sida vid sida med sjätteklassarna, de rödhåriga kräken hand i hand med mongolerna. Det är upp till dig – och en saftig dos seriekaraktärer – att ta dig an denna anstormning av South Park-kultur.

Fyra huvudkämpar redo för strid

Cartman är tjock, Kyle är jude, Stan är dryg och Kenny är fattig!

Du spelar tillsammans med upp till tre vänner lokalt eller över Xbox Live och det finns två spellägen - kampanj eller utmaning. Tower defense-konceptet handlar om att bygga olika sorters försvarstorn som skjuter ner dina fiender. I South Park använder du även dina karaktärer direkt i strid genom att kasta snöbollar, vilket är obligatoriskt för att inte dö. Karaktärerna står inte bara statiskt vid kanten, de studsar omkring på spelplanen och du kan samtidigt fritt växla mellan dem som inte styrs av en spelare.

Cartman må vara tjock men han är framförallt stor och manlig, och således kastar han mäktiga snöbollar. Kyle kastar istället svagare men rör sig mycket snabbare, antagligen för att kvickt samla in pengar som dina fiender tappar. Alla karaktärer har varsin specialattack som de kan använda efter att ha dödat ett visst antal fiender. Exempelvis alstrar Kenny guld ur alla fiender på skärmen – vilket då är för att kontra hans personliga fattigdom.

Genom att ladda upp snöbollarna blir de, förutom att vara större och kraftigare, till slut gula och än mer dödsbringande. Kampanjen bjuder på ett antal timmars nöje (i en av tre svårighetsgrader). För varje karaktär, fiende och nivå låses det upp flera olika filmsnuttar från serien som säkert ger inblick även för oinsatta, men antagligen har mest mervärde för South Park-narkomaner som jag själv.

Ju effektivare du klarar uppdragen, desto högre ranking får du. Vad som låses upp i filmväg beror också på poäng och skicklighet. Detta blir mycket lättare när man spelar flera då mycket hamnar på sniskan när man försöker lira själv. Det blir svårt att få bra grepp om situationen och samla in alla pengar. Inte att förglömma är att den satiriska andan alltid funkar bäst tillsammans med en lika mentalt eftersatt polare som du själv.

Originalrösterna är intakta, förutom en luddig kinesisk röst som inleder och avslutar nivåerna. Dessvärre saknas huvudtemat när man startar spelet, vilket leder till att det visserligen härliga introt ändå lämnar en smärre tomhetskänsla.

Seriens fans gör tumme upp

För alla andra doppas nämnda tumme i en så kallad "Turd Sandwich"

Förutom att vara lite enformigt kan spelupplägget lätt bli lite plottrigt när skärmen fylls av kossor, invalider och mongoler. Har du däremot, mot all förmodan, vänner så bjuder sannerligen South Park på höstens kanske ljuvaste dos politisk inkorrekthet. Vilket tillsammans med en väl avvägd mängd torn och specialattacker gör det svårt att inte rekommendera. Även till minoritetsgrupper.

[video=3605]

Skicka en rättelse