Med kärlek till hårdrock, motorer och blod kan du komma långt. Utvecklarna Double Fine, med Tim Schafer i spetsen, ger sig på sina stora förälskelser med ett spel som kombinerar dem till ett enda stort fantasiland med avgasrör, gitarrer och monster i hopp om att du ska bli frälst av hårdrockens makt.

Du spelar Eddie Riggs, världens kanske bästa roddare. Han är killen som bygger scenerna, stämmer gitarrerna och håller ordning på tekniken, allt utan uppskattning. Han förbannar dagens musikindustri och dess definition av ”metal”, men av ren slump lyckas han transportera sig till en annan tid i ett annat universum som bygger på hans två största intressen: heavy metal och motorer.

Det är dock inget himmelrike Eddie hamnat i, utan en värld styrd av demoner och glamrockare som förslavar människor när de inte dödar dem. Lyckligtvis har Eddie helt plötsligt blivit en baddare på att hantera dubbeleggad yxa och de gitarrsolon han drar av sprider numera blixtar och eld. Eddie ser det som sin uppgift att använda sina roddaregenskaper för att rekrytera och leda en armé mot sitt nya hemlands förtryckare.

Marknadsför ett äventyrsspel

Sälj ett RTS

Brütal Legend är en genremixning som har delar av racing, hack 'n slash och strategi i sig. Landet du färdas igenom är mer eller mindre helt öppet redan från början, och du är helt fri att utforska det. Det finns en mängd samlingsobjekt och gömda ruiner att hitta och extrauppdrag att utföra som tillåter dig att samla poäng som används för att köpa nya uppgraderingar. Till din hjälp har du The Deuce, en hot rod som du under spelets gång bygger på tills den mer liknar en stridsvagn. Stridssystemet baseras på din yxa för närstridsattacker medan gitarren fungerar på avstånd, vilket dock inte hindrar dig att snickra ihop combos som inkluderar båda. Kampanjen börjar som ett öppet äventyrsspel där dina uppdrag är variationer på att ta dig från A till B och hugga ihjäl det som dyker upp på vägen, men den utvecklar sig senare till att bli ett realtidsstrategispel.

Ju bättre man ser desto bättre ser man ut

Brütal Legends kanske bäst bevarade hemlighet är inte något oväntat gästinhopp eller chockerande handling, utan att det egentligen är ett strategispel. Du introduceras till elementet enkelt genom att ta kontroll över en grupp headbangers som du kan få att antingen anfalla eller följa med dig, men innan du egentligen har hajat det handlar vartannat uppdrag om att samla resurser, uppgradera din bas och rekrytera olika typer av trupper. Det hela har dock en twist: din bas är en enorm scen, den enda resurs du samlar på är själar från jorden (som Eddie döper till vilsna fans) och varje trupp har sin koppling eller referens till musikgenren. Du har portvakter med enorma knytnävar, hårdrocksfans som attackerar genom att headbanga och roddare som anfaller byggnader med sina enorma förstärkare, för att bara nämna några.

Du kan hoppa in i grupperna tillfälligt för att få mer direkt kontroll över dem, samtidigt som du och gruppen får en specialattack. Hoppa in bland roddarna och du dödar fienden med rundgång, eller med mc-gänget för att åka med och paralysera fienden med basgångar. Här fungerar gitarren inte enbart som vapen, du kan genom att spela ordentliga solon öka moralen hos trupperna, sätta ut flaggor som de ska följa eller samla in fans genom att charma dem med dina riff. Brütal Legend blandar friskt och skapar en egen spelstil, men det som sticker ut mest är inte spelsätten, det är presentationen.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse