När du som nykläckt level 20-karaktär når Khitai hamnar du i ett spelområde som kallas Gateway to Khitai, som är en av de fem större områden som skeppas med expansionen. Som jag nämnde tidigare är landskapen betydligt öppnare, trots det finns det gott om saker att göra och varationen på fiender och saker att upptäcka är hög. Trots sin ålder leverar grafikmotorn enastående miljöer som ser väldigt bra ut, speciellt i DirectX 10-läget. Tyvärr buggar spelet rejält för mig, med flimrande skuggor och ett grötigt inventory, vilket är en följd av att #ATI:s Crossfire inte stöds för tillfället. Trots det ser spelet väldigt bra ut också i DirectX 9 med alla grafiska finesser påslagna. Systemkraven ligger därför en bit över medel.

Varför dog mammutarna ut?

Den mest omtalade funktionen i Age of Conan på senare tid är utan tvekan offlinelevlandet vilket innebär att du efter level 30 kan öka en nivå var fjärde dag utan att lyfta ett finger. Jag förstår kritiken från gamla spelare som menar att systemet är orättvist, men för nya spelare innebär det att de snabbare kan komma ikapp veteranerna.

Fraktioner och ökade möjligheter

Rise of the Godslayer tar valfriheten att modifiera din karaktär ett steg längre, detta med vad Funcom kallar "alternate advancement system". Du får poäng genom att köra igenom quests, dräpa spelare eller NPC:er. Dessa kan sedan användas i olika perks och feats för din klass för att ge dig ett övertag i PvE och PvP. Det rapportertas en del problem med balansering mellan klasser men det får man nästan godta så här i början.

En annan intressant nyhet är de olika NPC-fraktionerna. Totalt finns tolv fraktioner att utföra olika tjänster hos. Fraktionerna är inte alltid bästa vänner med varandra och att alliera sig med en viss grupp kan få ödesdigra konsekvenser. Man involveras snabbt i berättandet men det blir fort tröttsamt och till slut gör man det bara för belöningen. En idé med de olika grupperingarna har varit att öka varationen på den spelarutrustning som florerar på spelplanen. Du får så kallade fraktionpoäng, eller tokens som de kallas, när du dödar fiender och klarar uppdrag vilket leder till att du kan lösa in dessa mot unika rustningar och vapen för din fraktion.

Kritiken mot det svarta hål som förr väntade level 80-spelare är nu fyllt med en hel del innehåll som bör hålla veteraner sysselsatta ett bra tag framöver. Speldynamiken hålls intakt men med större möjligheter för att skräddarsy sin karaktär får både nya och gamla spelare som redan maxat sina karaktärer anledning att återvända. Rise of the Godslayer är en stabil expansion fylld med innehåll för de flesta nivåer, och den är utan tvekan ännu ett steg bort från den innehållsmässiga katastrof som Age of Conan var vid lanseringen.