Släpp lös Ron Gilbert på ett spelprojekt och du kan aldrig vara riktigt säker på vad det blir för resultat, framför allt inte när något har det fantasieggande namnet Deathspank.

Till att börja med måste jag göra alla som förväntar sig bestialiska smiskningar på olika kroppsdelar besvikna. #Deathspank är, hur osannolikt det än kan låta, namnet på spelets huvudperson, en riddarliknande figur som delar ut rättvisa och trampar på ondskan med sina bepansrade fötter. Detta utförs på sant spelmanér genom att hacka, dunka och skjuta på allting som rör sig samt en del som inte rör sig. Spelet beskrivs visserligen som ett actionrollspel, men det enda rollspelsliknande är dialoger och ett levelsystemet.

Eubrick the Retired, tidigare känd som Eubrick the Bitter, tidigare känd som Eubrick the Undefeated...

Dialogerna tillför egentligen inte speciellt mycket bortsett från möjligheter att strössla knäppa kommentarer kring sig, och om du inte tycker om pladderhumor lär du inte uppskatta dem.
Levelsystemet är enkelt men effektivt. Du får erfarenhet av att hacka ihjäl saker och klara uppdrag. När du har samlat ihop tillräckligt mycket XP för att gå upp i nivå får du välja ett spelkort som ger Deathspank någon fördel, till exempel snabbare förflyttning, förmågan att bära tyngre rustning, högre skada i närstrid och så vidare. När du har valt spelkort är det bara att ge sig ut och fortsätta med hackandet.

Dubbelsmisk och humor

Det går att spela coop, men det är ganska begränsat, inte enbart för att det bara går att göra lokalt, utan även för att medspelarens karaktär Sparkles the Wizard inte är mer än en sidekick åt huvudpersonen, och därmed begränsad på nästa alla upptänkliga sätt. Det är fortfarande ganska underhållande, men förvänta dig inte för mycket.

För att enklast besegra skelett, slå mot benen.

Deathspank är fylld till bredden men kufiska detaljer och allmänna knäppheter, i sakens positiva bemärkelse. Mycket av humorn är egentligen ganska trivial knäpphumor, lite åt Monty Python-hållet, men om det faller dig i smaken kommer du att stortrivas. Stilen känns igen från Monkey Island-titlarna. När du ska slakta kycklingar som attackerar drakar ska du bevisa att du gjort jobbet genom att överlämna kycklingläppar.

”Men kycklingar har väl inga läppar?”

”Såklart de har, hur ska de annars kunna vissla?”

Larvigt, ja, men det blir ganska underhållande i stora doser. Precis som vattenballonger. Bortsett från humorn är det egentligen bara en sak som riskerar att dra ner din spelupplevelse i gyttjan, och det är att spelet riskerar att bli ganska enformigt. Stridandet är så enkelt att det, en aning förenklat, handlar om några timmars knappbankande utan större finess eller taktik. Urvalet av vapen och olika former av attacker, plus de charmiga omgivningarna, räddar visserligen mycket, men spelet avnjuts bäst i lagom långa doser under flera spelsessioner. Dels minskar det risken att det känns enformigt, och dels får det spelet att räcka längre.

Filmtips: Titta bara i femminutersintervaller varannan dag så räcker filmen längre. 01/08 What the??? Har PCG och fz samma recensenter??? 31/07 Spelet är grymt bra! Humorn är härlig ( testa demot bara så får du se ) och det är långt också, jag klarade ut det på ca 15-18h, och stressade inte igenom spelet, jag körde extrauppdragen som man kunde göra får att få grejer och sånt och jag har fortfar... 30/07 Beror nog på hur man spelar... jag plockade alla trophies och klarade spelet till 100% på dryga 6h. 29/07 Jag tog och spelade demot igår, väldigt roande måste jag säga för att vara ett "rollspel". :p Dock så hade jag lite problem med ljudet i spelet, vilket märktes av tydligt under dialoger där ljudet krackelerade (spraka / knastra igenom talet typ). Är det... 26/07 Faktiskt ett genomtänkt tips. Istället för att plöja genom hela spelet i ett svep och tycka fighterna känns enformiga sista halvan, då är det bättre att köpa ett tag, vänta någon dag, spela igen... Spelet räcker som sagt längre och det blir inte enformi... 25/07 "... men spelet avnjuts bäst i lagom långa doser under flera spelsessioner. Dels minskar det risken att det känns enformigt, och dels får det spelet att räcka längre." Så om man inte spelar så ofta och länge så räcker spelet längre och man ledsnar inte... 25/07 Man vill bara ha mer hela tiden! Lätt värt pengarna på PSN 24/07 Fantastiskt roligt spel! Gillar man Monkey Island-humorn så är detta spel mitt i prick! Striderna kan bli lite segdragna men tack vare alla mer eller mindre sjuka små sidoquests (med tillhörande dialog ;)) så klarar man sig riktigt bra! / LordDaimos 24/07 1 plus till ett säkert bra spel, och Ove is Kaufeldt all over again! Du kommer aldrig och dö i min värld :D Fortsätt å recensera spel! 24/07
Skicka en rättelse