Förra året fick NHL-serien sin största nyhet på flera år. Skill Stick hette nymodigheten och vi var positivt överraskade. Lyckas EA leva upp till de nya förväntningarna och ge oss ett lika underhållande spel även i år?

Som alla vet dominerar EA sportspelens ständigt glödheta marknad. Så fort hösten är här kan de känna sig rätt så övertygade om skyhöga intäkter från just dessa spel. Förra veckan låg spelet jag strax ska syna i sömmarna överst på försäljningstoppen till både Xbox 360 och Playstation 3. Förra årets upplaga hade med all rätt varit värd denna placering i och med den största nyheten vi sett i serien på flera år, men hur är det i år?

Få, subtila förändringar

- men genomförda med stor skicklighet

I år är det dessvärre färre nyheter. Fokus ligger inte längre på att revolutionera spelandet, vilket man faktiskt till viss del lyckades med förra året. Revolutionen stavades Skill Stick och den är kvar i en ny, uppdaterad version. Men misströsta inte, det finns nyheter även i denna upplaga. Förändringarna är måhända lite mer subtila, men de har gjorts med riktig bravur.

Den största överraskningen fick jag när jag upptäckte hur pass mycket AI:n utvecklats. Datormotståndarna är smartare och mindre förutsägbara. De anpassar sig efter hur matchen utvecklas och målen dräller in. Under slutminuterna i en oavgjord match kan man nästan ta på motståndarens aggresivitet.

Jag har alltid tyckt att om man verkligen vill uppleva ett sportspel så ska man göra det med kompisar. Helst framför samma tv, men över internet duger också. I NHL 08 kan dock spel mot datormotståndarna vara ett riktigt nöje. Inte nog med att AI:n följer matchen med samma intensitet som jag själv, de byter även taktik under matchens gång. Ibland görs detta som svar på hur jag spelar, men ibland även helt oberoende av hur jag beter mig. Jag måste säga att utvecklarna lyckats tunna ut de kontraster som tidigare har funnits mellan artificiell och mänsklig intelligens.

Från pojke till ungkarl

- Mazel Tov!

Grafiken har putsats till, om än marginellt. Det är fortfarande väldigt vackert och den nya fysik- och grafikmotor vi såg i förra årets spel har nu växt upp och kan stolt trampa ut ur pojkrummet och in i ungkarlslyan. Ljudeffekterna håller som vanligt hög klass och kommentatorerna likaså. Dessvärre har man i år bestämt sig för att inte låta Arne och Ankan sitta vid micken. Numera är det alltså två käcka amerikaner som sköter snacket istället för det svenska radarparet.

Fler spellägen och spelelement har också lagts till. Ett av dessa är att du numera kan styra din målvakt från tredjepersonsvy. Ett kul och annorlunda spelsätt som dock inte ska användas i för höga doser. Annat nytt är att du med lite finess kan finta dig förbi enskilda spelare med en "1-mot-1-fint". Samma sak gäller här; kul i mindre doser.

   

   

Ni som har ett intresse av svensk hockey har nu också möjligheten att äntligen välja bland lagen i Elitserien. Tyvärr finns inte möjligheten att spela med dessa lag i Dynasty-läget (det innebär att du tar kontroll över en klubb och dess ekonomi. Du är med andra ord General Manager för en klubb). Varför man inte givit oss den möjligheten kan jag omöjligt svara på men måhända kan det vara av utrymmesskäl. En tröst är i alla fall att även finska ligan och NHL:s farmarliga AHL går att spela med. Den senare spelar även en viktig roll i Dynasty-läget.

Hur som helst, NHL 08 är ett riktigt kul och kvalitativt spel och garanterat värt ett köp. Trots att man inte har pepprat det fullt med nyheter lever titeln kvar tack vare att man behållit förra årets framgångsrika koncept och kryddat det med bl.a. en AI som doftar briljans. Lägg till nyheter i form av nya ligor och och spellägen och du har ett klart rekommenderat spel.

Skicka en rättelse