Vanliga bilar med monstruösa vapen är receptet i Full Auto. Vi har spanat in bilklyvaraction när den är som explosivast.

Jag kommer på mig själv med ett leende på läpparna när jag tänker på det gamla bilspelet Death Rally. I klassisk top-down-vy gällde det att komma först in i mål med sitt fordon men hur man tog sig dit var rätt så valfritt. Med rätt ekonomisk uppbackning kunde en tung vapenarsenal inhandlas och monteras på ditt fordon, och var du lite av den fula typen kunde du betala för fiffel med din motståndares motor.

Att säga att Remedy Entertainment (som också skapat välkända Max Payne) är tillbaka med en ny version av Death Rally är rent önsketänkande, men ändå en behaglig fantasi. Fast nysläppta Full Auto till Xbox 360 hamnar egentligen inte långt därifrån. Precis som Death Rally går det ut på att kriga sig fram mot mållinjen och med minor, tunga kulsprutor och raketramper blir slutresultatet långt ifrån ett oskyldigt cykelrace i lekparken.

Gör karriär någon annanstans

Full Auto innehåller en tillstymmelse till karriärläge, men egentligen inte mycket mer än så. Snarare handlar det om ett antal turneringar, var och en med sitt eget tema. Är man den lättuttråkade typen bör man således hoppa friskt mellan de olika spelsätten, vilket dock försvåras av att de första turneringarna låser upp fordon och vapenkombinationer som man sedan behöver.

På din bil kan du ha vapen både fram och bak. Möjligheterna till eget fritt val av vapnen är dock begränsade och det rör sig enbart om färdiga konfigurationer, snarare att man kan välja och vraka fritt. Vissa konfigurationer har båda vapnen riktade framåt, andra har bättre skydd för bakdelen och det är upp till dig att vara taktisk nog att kombinera arsenal med lämplig körstil. Ditt fordon har sköldar i tre lager, såväl framåt och bakåt som höger och vänster, men när skölden försvagats eller försvunnit är det bäst att du aktar dig – då behövs inte mycket för att du ska tvingas bita i gräset.

Smaka murbruk din gamla dieselsugga!

Grafikmässigt lämnar inte spelet mycket att önska. Visserligen har det en bra bit kvar till perfektion, men jag drar mig inte för att påstå att det ser riktigt bra ut. Större delen av omgivningen kan dessutom förstöras så när du befinner dig mitt i din destruktiva kapplöpning kan en genväg genom en hotellreception vara väl värd ansträngningen. Lägg på att du får poäng för allt du förstör och att flera spelsätt går ut på att nå över en viss poängnivå så har du Full Auto i ett nötskal. Bortser man från att vapnen lätt blir överhettade om de används för mycket så finns det egentligen ingen anledning att sluta skjuta. Det ser så härligt ut när fasadputsen yr åt alla håll och en olämpligt parkerad tankbil flyger i luften av dina kulor.

I slutändan är det brist på variation som Full Auto faller på. Det hade varit roligare att få välja vapen själv och att kunna uppgradera dem, men några sådana möjligheter ska man inte förvänta sig. Onlinespel är roligt, men laggfria spelsessioner visar sig snabbt vara lika vanligt som uteliggare i plenisalen. Att dessutom behöva stå ut med svärande tyskar är charmlöst på så många sätt att jag inte orkar räkna. Full Auto är helt enkelt ett spel du spelar själv eller med dina vänner framför delad tv-skärm. Det går att gotta sig en ordentlig stund bland flygande bildelar och härlig arcadaction, men förr eller senare tröttnar man och när Full Auto väl hamnat i spelhyllan så kommer det att stanna där.

Skicka en rättelse