Move

Move är Sonys Playstation 3-tillbehör och det släpptes i september. Konsolen har redan visst stöd för rörelsekontroller så Move funkar som väntat bra, även om den har en viss fördröjning. Lite mer än Wii men lite mindre än Kinect, är den spontana på-en-höftkänslan. Tekniken använder den existerande Playstation Eye-kameran för att ”se” en liten lysande boll (som smart nog kan ändra färg för att markera vilken spelare som är vem på skärmen) på den handtagsformade och smidiga handkontrollen. Denna har också inbyggda accelerometrar som känner av hur du rör den. Och det gör den mycket bra – precisionen är förmodligen den bästa av de tre systemen. Att peka på skärmen med kontrollen fungerar utmärkt, och menynavigeringen är blixtsnabb tack vare väl placerade knappar och god precision.

Move kräver inte riktigt lika mycket tomt utrymme framför kameran som Kinect, men räkna ändå med att ta undan soffbordet om du ska spela med vänner. Se också till att du laddat upp handkontrollerna innan du bjuder över släkten på pingis eller #Singstar Move. Batterierna är laddningsbara, men inbyggda i handkontrollen, så om de tar slut får du snällt koppla in en USB-sladd till din PS3:a och ladda dem. Den medföljande sladden är för kort för att det ska gå att spela samtidigt, men då en standardsladd används kan man ju alltid köpa en längre i valfri datorbutik om man så vill. Move är rörelsekontroll-lösningen för dig som inte vill möblera om i vardagsrummet.

Move har inte funnits så länge, så det i nuläget något tunnsådda spelutbudet lär växa så det knakar framöver. Nedan listar jag några spel jag gillar till den, och nästa år kan du tryggt räkna med en smärre explosion av Move-titlar. Köp inte #Harry Potter-spelet bara, gå och se filmen tre gånger till istället.

Playstation Move säljs med en handkontroll, kamera samt en demoskiva med snuttar ur diverse spel, för omkring 600 kronor (om du inte har någon Playstation 3 idag så kostar ett paket med konsol samt Move-startpaket lite under 3.500 kronor). En lös handkontroll kostar omkring 400, och en särskild – egentligen onödig - ”navigationskontroll” för menynavigering kostar omkring 300 kronor.

Ett spel som mest av allt påminner om en interaktiv film. Med Move-kontrollen kan du interagera med spelets miljöer på ett nytt, men inte nödvändigtvis bättre sätt. Men Heavy Rain är ändå ett spel alla bör ha spelat minst en gång.

[video=5906]

Läs recensionen

SingStar med något lite extra. Här både sjunger och dansar du, och även om spelet i verkligheten bara läser av vad din högerhand gör så lever man sig ofelbart in och står och dansar vilt ändå. Men titta på musikvideon, inte på det kameran ser.

[video=6488]

Läs recensionen

Ett pusselspel där du bygger upp eller river ner högar av olikformade byggklossar. Move-kontrollen passar helt perfekt till detta, och låter dig på ett naturligt sätt flytta saker och navigera i dess abstrakta pusselvärld.

[video=5666]

Läs recensionen