- Har du läst Tom Clancy?
- Du menar spelat?

De börjar bli många, spelen med Tom Clancys namn i titeln. Denna amerikanska succéförfattare, vars böcker kretsar kring politiskt och militärt rävspel på högsta nivå, har utvecklats till något av en institution i spelvärlden. Uppföjare dyker med jämna mellanrum upp i serierna Rainbow Six, Ghost Recon och Splinter Cell. Samtliga kretsar kring militär verksamhet, med tonvikt på precisa och välplanerade aktioner snarare än shootervärldens traditionella röjtempo.

De två förstnämnda har på senare år fått mycket kritik (särskilt Rainbow Six), bland annat för att de som ett led i konsolanpassningen förenklats. Så inte Splinter Cell, som hela tiden följt ungefär samma linje som originalet. Med Double Agent, seriens fjärde del, tas dock ett par kliv åt sidan från den upptrampade stigen - en Sam Fisher på andra sidan lagen. Fast förändringen är inte så radikal som den låter. Vi snackar storymässig rökridå, ett sätt att nästla in Sam i terroristorganisationen JBA (John Brown's Army) och samtidigt göra hans värld mer komplex. Han är fortfarande hemlig agent åt NSA (National Security Agency, amerikansk underrättelseorganisation), fast nu alltså under täckmantel.

På andra sidan lagen

- Sam spelar under täcket

Att ta sig in i en tungt kriminell organisation är inget som görs i en handvändning; du måste arbeta upp duktigt med förtroende hos buset för att det ska acceptera dig. Sam strippas därmed på allt - meriter, high tech-prylar och vapen - och kastas i fängelse. Där möter han Jamie Washington, som i egenskap av JBA-medlem rekryterar vår hjälte och tillsammans startar de upplopp och rymmer. Det är upptakten till medlemskap i de hårda grabbarnas värld och snart står Sam inför prövningar som frestar hårt på etik, moral och förtroende.

En nyhet för serien är två förtroendemätare - en för respektive arbetsgivare. JBA testar då och då din lojalitet genom att ge dig uppgifter en NSA-agent, eller för den delen laglydiga medborgare, inte gärna tar sig an. Bevisar du din trovärdighet genom att följa deras önskemål (avrättningar och andra trevligheter) är du hej och du med terroristerna, men samtidigt tappar NSA respekt för dig. Förtroende ges och tas också via delmål i uppdragen. Det gäller att hela tiden balansera mellan de båda parterna, att ta rätt beslut när du får motsägelsefulla order. När den ena partens tro på dina avsikter sinar är du nämligen stekt.