Samtidigt som Palworld når nya höjder i parti och minut (nu över två miljoner samtidiga spelare!) pågår en livlig debatt om exakt hur likt det är Pokémon. Ren stöld? Eller bara inspirerat?

Till sist har The Pokémon Company uttalat sig. De medger att frågorna varit många den senaste tiden, och att en undersökning pågår. "Lämpliga åtgärder kommer tas", och även om Palworld inte nämns vid namn är vi inte dumma. Det är alldeles uppenbart vilket spel detta handlar om.

Vi har fått många förfrågningar angående ett annat företags spel som släpptes i januari 2024. Vi har inte beviljat något tillstånd för användningen av Pokémon-IP:t eller assets i det spelet. Vi avser att undersöka och vidta lämpliga åtgärder för att hantera eventuella handlingar som kränker immateriella rättigheter relaterade till Pokémon.

En tämligen torr text, men budskapet är tydligt. Pokémon-varumärket ägs av tre olika företag – Nintendo, Game Freak och Creatures – så det är rimligt att se uttalandet som ett gemensamt. Palworld-teamet Pocketpair har inte bemött detta, men har tidigare slagit ifrån sig anklagelserna.