September i Sverige innebär garanterat två saker – regn och den senaste versionen av spel i #Electronic Arts NHL-serie. 2010-års upplaga, det vill säga #NHL 11, levereras som vanligt med ett gäng nyheter tillsammans med alla obligatoriska ändringar av laguppställningar och spelare. Varje år brukar EA också skicka med en eller ett par större uppdateringar i sina sportspel, och NHL 11 utgör inget undantag. Det som ska få oss att lätta på plånboken denna gång är bland annat en helt ny fysikmotor och trasiga klubbor.

Vi är inte helt säkra på vad den här bilden ska förmedla.

Låt oss börja med fysikmotorn, som ändå får anses vara den största nyheten. Tanken är förstås att få spelet att kännas mer verklighetstroget, då exempelvis tacklingar - och i synnerhet motståndarens reaktioner på dessa – alltid följde samma föranimerade mönster. Lyckas man? Ja, det gör man absolut. Fysikmotorn gör att nästan vad som helst kan hända, precis som i en riktig hockeymatch. Pucken styrs på spelare eller trasiga klubbor som ligger på isen, spelare faller över varandra eller tappar balansen efter en missad tackling.

Att klubbor går sönder är vardagsmat i hockeymatcher, men det är först nu som vi sofftacklare får njuta av problemet. Spelarnas klubbor kan knäckas i många olika situationer, till exempel när någon täcker skott eller får ett slag på klubban. När de väl går sönder kommer spelaren att fortsätta kämpa utan klubba tills dess att han kan få en ny från båset eller av en lagkamrat.

Hockey med ätpinne är inte att rekommendera.

NHL 11 bjuder även på ett nytt spelläge. I EA Ultimate Hockey League, som det kallas, blandas gamla hederliga hockeykort in i spelet, kort som du köper genom att tjäna in poäng under spelets gång. Kortlekarna består av spelarkort (förstås), träningskort som gör spelare bättre, tränarkort och så vidare. Ni fattar vinken. Annars är det mesta som tidigare, med skillnaden att du nu kan börja din Be a Pro-karriär i CHL (Canadian Hockey League) som junior och ta den långa vägen mot NHL.

Målvakter från helvetet – borta?

I övrigt är det förstås en hel hög med förbättringar och uppdateringar som ska få NHL 11 att kännas mer som riktig hockey. Målvakterna har uppdaterats (igen) för att röra sig mer som människor i tung utrustning och mindre som puckstoppande robotar från helvetet med reaktionstider snabbare än Usain Bolt. Det är helt klart ett steg i rätt riktning, men riktigt hela vägen in i mål (dagens göteborgare, reds. anm.) kommer man inte.

Vi belönas även med möjligheten att få mål bortdömda, då domaren först kan blåsa av för mål och sedan ta hjälp av videodomaren och ändra sitt beslut – eller tvärtom. Även tekningarna har fått sig en genomgång och ger dig bland annat möjligheten att gå in och låsa motståndaren när pucken slår i isen och mycket större kontroll i själva tekningsmomentet. En annan förbättring är ett nytt system för att göra snabba dragningar. Genom att hålla in LB (360) eller L1 (PS3) samtidigt som du rör högerspaken kan du göra en rad olika finter snabbt och enkelt – något som är varmt välkommet.

Riktigt bra, men inte perfekt

Men det finns saker i NHL 11 som irriterar mig – småsaker som om de åtgärdades skulle göra helhetsintrycket så mycket bättre - speciellt efter avblåsningar. Det ser så oerhört larvigt ut när domaren blåser av och spelarna börjar ”smågruffa” - det vill säga stå och putta någon i ryggen upprepande gånger utan den minsta reaktion från den andre spelaren. Allt medan (den alltför bredbente) domaren står och funderar på om han ska ta en tvåa för roughing eller sexuellt ofredande. Det finns fler exempel på sådana småsaker som, tillsammans med en ibland inte klockren AI, håller tillbaka de ohejdade hyllningarna.

Japp, som jag trodde, han har konståkningsgrillor istället för hockeyrör.

Missförstå mig rätt nu. Det jag precis beskrev är förvisso irriterande i längden, men det är förhållandevis små problem i det annars så välputsade spelet. NHL 11 är garanterat årets bästa hockeylir och antalet nyheter och förbättringar i årets upplaga gör att jag med gott samvete kan rekommendera ägare av #NHL 10 att lätta på plånboken även i år. Septemberregnet är ju inte alltid av ondo – du kan ju sitta inne och lira hockey istället.