"Arise, Riders of Theoden! Spears shall be shaken, shields shall be splintered! A sword day... a red day... ere the sun rises!" Men inte förrän i oktober.

I dag, den 5 september, skulle #The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan ha lanserats. Som så ofta i spelsammanhang har denna expansion blivit uppskjuten för att betatestningen visade att en del saker inte var riktigt som de borde vara.

The Lord of the Rings Online] slog upp portarna till Middle-Earth våren 2007, då med undertiteln #Shadows of Angmar. Sedan dess har spelet växt inte bara med sju gratisexpansioner utan även med ett gäng kommersiella diton, där Riders of Rohan är den fjärde i raden. Alla dessa betalexpansioner har på olika sätt byggt ut spelet, utöver att bara höja nivåtak och öppna fler geografiska områden. Mines of Moria introducerade legendariska föremål och två nya klasser, Siege of Mirkwood lade till omfattande möjligheter att spela skirmish utöver de vanliga spelstilarna, och Rise of Isengard byggde ut quest-systemet och möjligheterna att konstruera egna prylar med crafting.

På den stora översiktskartan verkar det inte ha tillkommit mycket, men skenet bedrar.

Geografiskt sett kommer expansionen att lägga till slätterna i östra Rohan. Det kan verka torftigt, men området är uppbyggt av en rad landområden som The Vold, The East Wall med flera, vilket gör att det här är den största geografiska expansionen sedan Mines of Moria. #Turbine har även lagt till skogen Fangorn, trots att den i praktiken ligger bredvid Rohan och The Great River. Så om du får agorafobi av de öppna slätterna kan du söka dig till Fangorns allt annat än trygga famn. Tonvikten ligger dock på Rohans slätter, och därför kommer hästarna inte längre att bara vara riddjur som tar oss från punkt A till punkt B, nu kommer vi äntligen att kunna strida till häst.

Hoppa pålle

En serie uppdrag kommer leda till att spelaren får tillgång till en häst av den legendariska rasen mearas, samma ras som Gandalfs Skuggfaxe och som kom till Midgård med Númenor en gång i tiden. En av många saker som skiljer din mearas från tidigare riddjur är att de kommer att kunna lära sig nya färdigheter, ungefär på samma sätt som din vanliga karaktär. Det, i kombination med att du kan välja hur du vill utrusta och dekorera din mearas, kommer att leda till en betydligt närmare relation med din mearas än med exempelvis en loremasters pets eller kaptenens herald.

Bland de nya färdigheterna har det tillkommit sådana som omfattar din mearas.

Överallt där du i vanliga fall kan rida med en vanlig häst kommer du även att kunna använda din mearas, så den kommer fortfarande att vara ett transportdjur, men det är i strid som den stora skillnaden kommer att märkas.

När spelaren sitter upp, förändras färdighetsikonerna till en ny uppsättning som enbart går att använda till häst. Många av färdigheterna är parallella med befintliga färdigheter men anpassade för att användas ridande i stället för till fots. En ministrel kommer till exempel att kunna spela ballader och huntern att skjuta pilbåge från hästryggen. Det är också här som din mearas färdigheter kommer att finnas, vilka inkluderar sådana som att göra rusher och på egen hand sikta in sig på motståndare.

Rid i natt

Bara för att det blir möjligt att strida till häst betyder inte det att allt kommer att handla om den typen av strider. Det är möjligt för beridna trupper att attackera fotsoldater och vice versa, men med de nya stridstaktikerna och den taktiska fördelen av att sitta till häst är det bäst att hålla sig borta från marken när det är kavalleriet kommer.

Turbine introducerar grupper av fiender som inte kommer att vara stationära. Dessa kommer att ströva omkring, och spelare som inte är vaksamma kan komma att bli attackerade på platser där de tidigare kunnat ströva fritt, eftersom dessa ambulerande fiender har kommit in i området.

Spelets nivåtak höjs från 75 till 85, vilket medför en rad närmast automatiska förändringar som fler färdigheter och traits. Det läggs även till en helt ny nivå inom crafting med allt vad det innebär av nya material, nya recept och i slutänden nya prylar anpassade för de extra nivåerna.

Om du var duktig tidigare kan du bli ännu duktigare nu.

En annan nyhet är att Turbine introducerar en ny typ av quester som sträcker sig över en längre tid och har en annan omfattning än tidigare quester. Genom att utföra uppdrag som sträcker sig över en lägre tid kommer du att medverka till att återuppbygga byar som har bränts ner. I takt med att byarna växer kommer invånare att flytta dit, och byarna får fler funktioner och vara till större nytta för spelare. En del utrustning blir enbart tillgänglig i denna typ av byar, och det är givetvis hjältar som har hjälpt till att bygga upp byn som kommer att ha möjligheten att skaffa de riktigt trevliga prylarna.

Om inga ytterligare förseningar kommer i vägen för The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan släpps expansionen den 15 oktober. Håll ögonen öppna efter vår recension.

Skicka en rättelse