Att utvecklare gör spel som baseras på historiska händelser är absolut inget sällsynt. Men titlar som bygger på ett 60-års jubileum hör till det något mer ovanliga. Men det är nämligen precis vad Monte Cristo Games gjort. Tillsammans med Normandy Mémoire Association har de skapat spelet D-Day som släpps lagom till 60-års jubileet för de allierades landstigning vid Normandie. Monte Cristo är absolut inga nybörjare inom genren då de nyligen släppte andravärldskrigsspelet Desert Rats vs. African Corps och innan dess Platoon.

På grund av att D-Day släpps så kort efter deras förra andravärldskrigsspel fanns det en viss oro att det snarare skulle bli en expansion än ett nytt spel. Sådana antaganden är dock ogrundade då spelet utvecklats rejält. Men visst finns det ändå en hel del likheter. Deserts Rats vs African Corps var inriktat på stora tankslag. I D-Day har man zoomat in slagfältet ordentligt och fokuserar istället på infanteriet. Även om stridsfordon fortfarande är en del av spelet har man på de flesta uppdrag inga eller bara ett fåtal att tillgå.

Som namnet antyder tar spelet vid precis i början av de allierades invasion av fastlandet. I invasionens startskede ska man med hjälp av fallskärmstrupper ta över broar och förstöra artilleri riktat mot stränderna. Sedan landstiger huvudstyrkan och man får ta sig igenom många av de kända historiska slagen.

Till skillnad från många andra strategispel kan man inte bara skicka in soldaterna och låta dem göra jobbet. Man lägger mindre vikt vid den övergripande strategin och mer på den intensiva och stressade stridstaktiken. Det gäller att inte anfalla ett kulsprutenäste rakt på eftersom man då snabbt riskerar att förlora hela sin styrka. Det finns istället ett tiotal olika sorters trupper man måste utnyttja på rätt sätt för att ta sig fram. Kravet på detaljstyrning av enheterna känns något ovanligt inom genren och det tar ett tag innan man lär sig ta hand om den stressade ordergivningen. Det är dock en utmaning som många RTS-fans kommer att uppskatta.

Att spelet utvecklats tillsammans med Normandy Mémoire Association är tydligt. Uppdragsinformationen är väldigt detaljerad och alla filmsekvenser består av autentiska filmklipp. Men det kanske mest lockande, speciellt för den andravärldskrigsintresserade, är att man efter hand låser upp veteranernas skildringar av olika händelser under kriget. Dessa är absolut inte hastigt ihopslängda, utan långa och välgjorda intervjuer och filmsekvenser.

D-Day kommer att släppas i en hård tid för andravärldskrigsstrategispel då det släppts ovanligt många titlar i genren det senaste halvåret. Men med Monte Cristo Games erfarenhet av liknande titlar och med den något ovanliga fokusen på verkliga skildringar kommer det säkerligen att placera sig i den övre hälften.

Skicka en rättelse