"Jag förväntar mig att det här håller i sig ett par år, sen kanske jag kan raka av mig skägget och gå ner i vikt så kommer folk inte längre känna igen mig".

#Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson säger att det kan bli svårt att någonsin få till en supersuccé som #Minecraft igen. Enligt honom själv hade han föredragit berömmelsen och pengarna i slutet av karriären istället för att redan nu ha "nått toppen".

– Det känns lite som att den nivå av kulturell påverkan som Minecraft fått blir svårt att göra om. Det känns som att vad jag än gör härnäst så kommer det aldrig att bli lika stort. Jag är lite oroad över att allt ska kännas en aning poänglöst och ihåligt jämfört med Minecraft-framgångarna, säger Markus Persson.

– I ärlighetens namn hade det varit roligare att få Minecraft-succén om 15 år snarare än precis då jag just började göra min egen grej. Eftersom det kommer bli antiklimatiskt. Det är lite underligt eftersom berättelsen – vi har den stora hitten i början och försöker bara göra om den – det blir en smula tragiskt. Du gör en enorm hit och sen sitter du och gör mindre spel – det är en tragisk berättelse.

FZ kan därmed bekräfta det vissa anat; Markus Persson har en själ och känslor precis som vanliga människor. Fastän han bär hatt.

Notch förklarar att han antagligen kommer påbörja något helt nytt spel under sommaren. Tydligen verkar han fundera på ett rymdspel i Elite-stuk, men med mer fokus på skeppen. Men vardagslivet tycks vara ungefär som innan Minecraft-berömmelsen, och han äger fortfarande inget körkort.

– Kärnan är densamma. Jag dricker med mina vänner, spelar datorspel och programmerar. Det är vad jag alltid gjort och det är vad jag fortsätter göra. Men vi har en fin lägenhet och kan åka på bättre resor och sådana saker. Men jag har fortfarande inte körkort! I Stockholm behöver du egentligen inget. Jag hoppas ta det förr eller senare, men jag har tänkt det i drygt 10 år.

Uppmärksamheten som följt med Minecraft-succén tycks Notch ta med ro, men han avslöjar också att han har planer för framtiden ifall han skulle vilja bli anonym.

– Det vore kul att vara anonym. Jag förväntar mig att det här håller i sig ett par år, sen kanske jag kan raka av mig skägget och gå ner i vikt så kommer folk inte längre känna igen mig. Det vore roligt. Jag älskar att prata med Minecraft-spelare så jag skulle inte vilja försvinna helt, men det vore roligt att börja om igen som anonym.

Spelar du Minecraft?

Word. 15/03 Tror inte du spelat minecraft på ett tag va? det blir svårare och svårare hela tiden. Testa kör hardcore och ha en trädörr till ditt hus. Du kommer få vara med om en dörr som slås i spillror och en hord med zombies kommer och anfaller dig och möjligtvis... 14/03 Det enda de kan gå vidare med är att introducera "bättre" grafik i spelet inklusive nån form av fysik motor. Men då måste de göra en egen spelmotor eller använda en som redan finns. Blir enormt massa arbete och allt han redan har fått ihop måste gå till... 14/03 Jag personligen tycker att det är trevligt med en stor svensk profil i spelindustrin! 14/03 Klart han kan bättre en detta! Nu när han har massa pengar kan han ju göra lite mer påkostade spel! Jag önskar mig ett nytt spel som Är som Minecraft fast i next gen grafik och en blandning av shenmue och command & conquer!!!! Typ Du skapar en gubbe går... 14/03 Lägg pengarna på att sära på EADICE ... så att DICE blir ensam och EA inte rår om det företaget längre! :) 14/03 Jag tycker det är trevligt och ovanligt att se en spelutvecklare med både självinsikt och verklighetsuppfattning som samtidigt vågar prata öppet om det trots att det uppenbart drar till sig en stor mängd trolls. Han lär iallafall undvika kommentarsfälte... 14/03 "Notch förklarar att han antagligen kommer påbörja något helt nytt spel under sommaren. Tydligen verkar han fundera på ett rymdspel i Elite-stuk, men med mer fokus på skeppen." Ohh Hell Yea gimme gimme gimme 14/03 Dom få inte ändra för mycket bara.. Det måste vara fyrkanter.. Ändra dom allt för mycket så blir det tråkigt till slut. Men jag längtar till hans nästa spel. Han kommer säkert göra ett bra spel, vi få bara hoppas att det blir bra ^^. 14/03 Personligen älskar jag minecraft men jag tror att jag kommer få ut minst lika mycket av Scrolls. Scrolls tar ihop en rad olika saker som jag verkligen gillar och gör spel av det hela. 14/03
Skicka en rättelse