#Minecraft-skaparen Markus "Notch" Persson säger att det kan bli svårt att någonsin få till en supersuccé som #Minecraft igen. Enligt honom själv hade han föredragit berömmelsen och pengarna i slutet av karriären istället för att redan nu ha "nått toppen".

– Det känns lite som att den nivå av kulturell påverkan som Minecraft fått blir svårt att göra om. Det känns som att vad jag än gör härnäst så kommer det aldrig att bli lika stort. Jag är lite oroad över att allt ska kännas en aning poänglöst och ihåligt jämfört med Minecraft-framgångarna, säger Markus Persson.

– I ärlighetens namn hade det varit roligare att få Minecraft-succén om 15 år snarare än precis då jag just började göra min egen grej. Eftersom det kommer bli antiklimatiskt. Det är lite underligt eftersom berättelsen – vi har den stora hitten i början och försöker bara göra om den – det blir en smula tragiskt. Du gör en enorm hit och sen sitter du och gör mindre spel – det är en tragisk berättelse.

FZ kan därmed bekräfta det vissa anat; Markus Persson har en själ och känslor precis som vanliga människor. Fastän han bär hatt.

Notch förklarar att han antagligen kommer påbörja något helt nytt spel under sommaren. Tydligen verkar han fundera på ett rymdspel i Elite-stuk, men med mer fokus på skeppen. Men vardagslivet tycks vara ungefär som innan Minecraft-berömmelsen, och han äger fortfarande inget körkort.

– Kärnan är densamma. Jag dricker med mina vänner, spelar datorspel och programmerar. Det är vad jag alltid gjort och det är vad jag fortsätter göra. Men vi har en fin lägenhet och kan åka på bättre resor och sådana saker. Men jag har fortfarande inte körkort! I Stockholm behöver du egentligen inget. Jag hoppas ta det förr eller senare, men jag har tänkt det i drygt 10 år.

Uppmärksamheten som följt med Minecraft-succén tycks Notch ta med ro, men han avslöjar också att han har planer för framtiden ifall han skulle vilja bli anonym.

– Det vore kul att vara anonym. Jag förväntar mig att det här håller i sig ett par år, sen kanske jag kan raka av mig skägget och gå ner i vikt så kommer folk inte längre känna igen mig. Det vore roligt. Jag älskar att prata med Minecraft-spelare så jag skulle inte vilja försvinna helt, men det vore roligt att börja om igen som anonym.

Spelar du Minecraft?