Fördubblad Xbox One-försäljning till trots – fler köpte Playstation 4 än Xbox One i USA förra månaden.

I går kom glädjebesked från och för #Microsoft: Xbox One-försäljningen mer än fördubblades i USA i juni efter det slopade Kinect-kravet och den 20-procentiga prissänkningen. Men ännu gladare är det i #Sony-lägret, efter uppgiften att Playstation 4 är den konsol som säljer bäst i Nordamerika – för sjätte månaden i rad.

Uppgiften kommer från statistikföretaget NPD Group och återges av bl.a. Engadget. Vi har inga siffror på hur många Xbox One- eller PS4-konsoler som bytte ägare under juni, men det står klart att fördubblad krysslådeförsäljning inte räckte för att slå Sonys maskin.

I början av juli hade PS4:an sålts i 9 miljoner exemplar världen över. De senaste officiella Xbox One-siffrorna är från april, och då hade drygt 5 miljoner konsoler skeppats till butik (alltså inte köpts av kund). PS4-siffrorna för april låg på ungefär 7 miljoner sålda konsoler, så skillnaden var då inte så våldsamt stor. Samtidigt visade en rapport från förra veckan att Playstation 4 inte lyckats lyfta den japanska försäljningen alls efter premiären där i februari.

Innan någon reser gravstenen för Xbox One ska man komma ihåg att trenden var den omvända förra generationen: Medan Xbox 360 gick åt som smör i solsken hade den senstartande (och dyrare, visserligen) PS3:an det motigt i början. Men i dagsläget har de båda konsolerna sålts i drygt 80 miljoner exemplar.

Uppdatering: det har även släppts siffror för #Nintendos Wii U för juni. Försäljningen ökade markant i USA mot juni 2013 – med 48 procent, för att vara exakt. Och den skyldige? #Mario Kart 8. Mer om Wii U-försäljningen, samt konsolförsäljningssiffror, här.

Jag antar att någon länk till mer info om detta inte kommer från dig men jag skulle gärna få svar på en sak: Hur får du din historia att gå ihop med det faktum att Sony visade upp PS4 och det stod klart att den inte var bakåtkompatibel flera månader inn... 22/07 Ok, men då är det ganska imponerande hur en Last-Gen-konsol kan konkurrera med två Next-Gen-konsoler? 21/07 Wii U lanserades 2012 och är i klass med Xbox 360/PlayStation 3. Så last-gen kanske? 21/07 Hur menar du med "Ska vi börja tänka som du"? Jag har inte skrivit någonstans hur jag tänker, så den logiken är tagen ur luften. Vilken generation skulle du påstå att Wii U tillhör om den nu inte är "Next-Gen"? "Pre-Gen", kanske? Tillhör den fortfarande... 21/07 Ska vi börja tänka som du skriver så är det PlayStation 4th gen, Xbox 3rd gen och Nintendo 7th gen med andra ord? Vad definerar då "next-gen"? Googla lite på 'next-gen consoles', ser du Wii U där någonstans? 21/07 Undrar samma sak. Pic or it didn't happen. 20/07 Nu förstår jag inte ens vad du pratar om? Kom de överens om att konsolerna inte skulle vara bakåtkompatibla men Sony drog sig ur? Är PS4 bakåtkompatibel? Vad har detta med den tidigare diskussionen att göra? Har du någon länk där man kan läsa om denna... 20/07 Vet du om att MS och Sony kom övrens om att inte gör inte göra nextgen konsolerna bakåtkomplativa. men när MS visade sina planer och fick massiv kritik så drog sig Sony ur och slapp få kritik för det. Smart av sony MS fick stå med skammen själv. Så båda... 20/07 MS verkar i alla fall göra det oftare. Ett känt exempel är väl DLC till GTA4 där Rockstar har sagt att MS betalade så mycket pengar att det inte fanns någon som helst möjlighet att de skulle kunna tjäna pengar på affären. Ett exempel nyligen är Titanfal... 20/07 Fast det är väl inte grafiken/hårdvaran som avgör vilken generation en konsol tillhör? 20/07
Skicka en rättelse