Intels nya processorplattform Haswell-E är här och introducerar processorsockeln LGA 2011-v3, med denna följer även moderkortsplattformen X99. Det är en hel del nytt det bjuds på. Haswell-E erbjuder upp till åtta processorkärnor, vilket är nytt för Intels konsumentprocessorer. Detta lär tillföra mer nu när moderna spel i allt större utsträckning programmeras för att köras över flera kärnor, vilket delvis beror på att senaste generationens spelkonsoler är utrustade med åtta kärnor (nej, vi vet, inte Wii U). X99-plattformen tillför också en del nytt, bland annat stöd för den nya minnestekniken DDR4.

Minnesmoduler av DDR4-typ har börjat leta sig ut på marknaden och erbjuder hastigheter mellan 2133 och 3300 megahertz, något som ska kunna gå upp till 4266 megahertz längre fram. Utöver bättre prestanda erbjuder DDR4 betydligt lägre strömkonsumtion under drift då modulerna drivs av låga 1,2 volt istället för de 1,5 eller 1,65 volt som dagens DDR3-moduler drivs av.

DDR4-moduler kommer i storlekar om 2, 4, 8 och 16 gigabyte, vilket innebär att ett moderkort med fyra minnesplatser kan stoltsera med 64 gigabyte minne. Stora mängder snabbt minne kommer underlätta en hel del i moderna spel som lägger ut stora mängder data och texturer i minnet och läser in detta i realtid.

Haswell-E och X99 är den nya entusiastplattformen, och kostar också därefter. Ett X99-moderkort går på cirka 2000 kronor i skrivande stund, och en processor av typen Haswell-E går på uppåt 5000 kronor. Lägg till detta minst 2000 kronor för åtta gigabyte DDR4-minne så får du en dyr uppgradering, men smakar det så kostar det.

Intel kör även en Gerillamarketingkampanj för den, dom har skickat ut mystiska paket till utvalda Youtubepersonligheter i gengäld mot unboxing-videos. (ganska påkostat paket, vi snackar typ 15-17 tusen kronor) Jesse Cox's kan du se här. https://www.yout... 06/09 Det gillar vi! 06/09 Känns lite fishy med en (betald?) corsairreklam mitt i ;) Vidare är vad jag förstått CPU:n i ps4/xboner ingen riktig 8core utan två klustrade 4 core, och utöver det är 6 kärnor tillgängliga för utvecklarna och 2 reserverade till operativet? 06/09 Då har vi olika åsikter om kvalitén på det material vi har och med tanke på resten av kommentarerna välkomnar många hårdvarunyheter. 06/09 Jag menar att det är bättre att göra en sak bra än två saker halvkass. 06/09 Så ifall man inte är bäst på något så ska man inte göra det? Tråkig inställning. Klart de ska visa spelrelaterad hårdvara. De behöver inte gå på djupet eller visa varenda grafikkort som släpps men att visa det viktiga eller mest intressanta. Helt klart!... 06/09 Bara kul att se att ni skriver mer om hårdvara. En sak till som vore intressant är om ni också skriver hur hårdvara relaterar till det spel ni recenserar. T ex när ni förut i pc-gamer testade spelen på olika hårdvara. Saknar den biten jättemycket! :) 06/09 Jag är för mer artiklar om hårdvara. Jag lusläser inte hemsidor om hårdvara (förutom när jag precis skall uppgradera) och vill gärna få en stänkare om nya prylar. Om man tycker det verkar intressant så kan man ju alltid klicka vidare till någon mer spec... 06/09 Vad är halvdant med att ha fortsatt spelbevakning och plocka russinen ur hårdvarukakan när det bevisligen finns intresse för det? 06/09 Därför att det redan finns de som serverar det bättre. Varför göra flera saker halvdant istället för att ta till vara på sin nisch och göra det bra istället? 06/09
Skicka en rättelse