"En mörk symbol".

Eftersom Call of Duty: WWII är ett Call of Duty-spel är kraven på realism inte alltför påtagliga. Ändå – med andra världskriget som arena förväntas vissa saker från kriget finnas med. Inte minst hakkorset – symbolen som kanske mer än något annat förknippas med mannen och partiet som startade denna mänsklighetens blodigaste konflikt.

I singleplayer-kampanjen kommer det finnas hakkors – men inte i multiplayer. Det Call of Duty: WWII:s multiplayer, berättar Sledgehammer-grundaren Michael Condrey för Eurogamer.

I singleplayer-kampanjen spelar du uteslutande på de allierades sida, och där kommer det finnas hakkors. Kampanjen handlar att ge spelarna kvalitativ underhållning, samtidigt som man behandlar alla som deltog i kriget med respekt, säger Condrey. Men i multiplayer kör du halva tiden som allierad, halva som axelmakt, och där är spelarna – inte kriget – det centrala. Beslutet bygger också på respekt för lokala lagar och seder, och att hakkorset är "en mörk symbol" som Condrey inte tycker är ett måste för multiplayer-upplevelsen.

I kampanjen måste vi balansera autenticiteten med hänsyn till faktumet att 100 miljoner människor dog under mänsklighetens mörkaste stund. Så, du kommer se swastikan i kampanjen, men våra militärhistoriker ser till att det är autentiskt, smakfullt och vördnadsfullt.

Men i vår globala community av multiplayer- och zombiespelare har vi medvetet valt att inte ha med den. Vi vill att communityn ska spela ihop. Vi vill ta hänsyn till lokala vanor och lagar världen över. Och uppriktigt sagt är den en mörk symbol laddad med känslor som vi inte tycker passar vår multiplayer-upplevelse.

Och det görs fler avsteg från en autentisk WW2-skildring: förutom det föga historiskt korrekta zombie-läget kommer du kunna spela som färgad eller kvinnlig soldat i multiplayer, också för nazistsidan. Condrey förklarar:

Jag ska vara uppriktig: vi vet att det här inte hände i de tyska styrkorna. Vi vet att det var mycket rasism och rasistiska stämningar under 40-talet, så du skulle inte se svarta soldater slåss tillsammans med de andra tyskarna. Vi vill att det här ska handla om dig. Vi gör inget statement angående autenticiteten hos axelmakten. Vi sätter dig i ett socialt rum och i din soldat. Och vill vill att det ska vara belönande och meningsfullt. Jag vill inte att det ska vara vårt ansvar att tvinga iväg dig från din karaktär för att spela en tysk soldat, bara för att vi sätter dig i axelmakternas lag.

Call of Duty: WWII släpps den 3 november till pc, PS4 och Xbox One. Det är det första spelet i serien sedan 2008 års Call of Duty: World at War som utspelas under andra världskriget.

Det kallas kontext. 21/06 I framtiden kommer även isis flagga GARANTERAT synas i spel precis som svastikan gör nu i ww2 spel, om spel företag väljer att göra ett spel där man strider mot dom. Du kommer med rätt komiska kommentarer som inte precis är logiska, men orkar inte forts... 21/06 Personligen stör det inte mig överhuvudtaget, jag säger bara att jag kan se varför det skulle störa andra. öhh herpaderp aj wånt gett to see the swastika I wont buy the gajm Addera ISIS till listan då, tror du något företag hade vågat sätta in dem i ett... 21/06 Eller så kan ju tyskarna ha camouflage-uniformer. Löser väl problemen. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/cf/fb/b7/cffbb797b0d281a5de363fab27f9bdd9.jpg 21/06 Igen handlar det om att vi TROR att någon störs när någon egentligen inte gör det eller ens har uttalat det. Det är som demonstrationer mot rasism där typ 90% är vita västerlänningar som TROR att invandrarna är jätterädda för rasister. När knappt ingen... 21/06 Knappt sett såna kommentarer här, bara sett att folk reagerar hur urbotat fjantigt det är att hakkorset inte får finnas med i MP vilket är lite fjantigt Bryr mig själv inte om att det kommer finnas med kvinnor eller svarta i spelet 21/06 Seriöst... folk sitter här och vill ta bort kvinnor och svarta ur ett spel, och istället ha med hakkors? 21/06 Vet inte hur man är smygrasse om man tycker det är löjligt att swastikan inte får vara med, ja den kanske symboliserar något ont. Men herregud, är man så lättstött kanske man borde låta bli spel helt och hållet och se över sitt eget mående. Du visar då... 21/06 Meme från Batman The dark knight, när Jokern säger: everybody loses their minds, passar enormt bra här. 21/06 Historisk realism är som viktigast när det gäller hudfärg och nazi-symbolism. Så mycket har jag förstått av de senaste dagarna på Internet. 21/06
Skicka en rättelse