Gamla hederliga Doom är inte bara ett synnerligen stilbildande spel, det har också gjort sig känt för att vara spelbart på ungefär allt med en skärm och några elektroniska komponenter. Så när det nu gjorts spelbart på en riktigt relik – text-tv* – känns det som att cirkeln sluts.

Det går alltså att spela Id Software-shootern från 1993 med den hederliga gamla text-tv-grafiken. Vilken är sparsmakad, för att uttrycka sig milt. I Doom Teletext, som projektet heter, körs spelet i upplösning på ungefär 78x50 pixlar, och färgutbudet är... begränsat. Kontroll då? Jodå, det liras med tevens fjärrkontroll (som förhoppningsvis är trådlös).

Och kanske bäst av allt är att alla som vill kan ta del av den här kulturgärningen, då projektet och utförliga instruktioner ligger uppe på Github. Lätt är det inte, men det är inte heller poängen.

*Fotnot för yngre läsare: text-tv var/är en gammal teknik som gjorde det möjligt att ta del av text och väldigt enkel grafik på tv-apparater. Den uppfanns i Storbritannien på 70-talet och kom har funnits i Sverige sen 1979. De senaste decenniet har den försvunnit allt mer, men SVT håller fortfarande tjänsten igång, som används för nyheter, sport, väder, underhållning med mera.