Tro det eller ej, men just i dag har det gått 20 år sedan Valve släppte Steam. Tjänsten har förändrat spelbranschen på flera sätt, till exempel digital försäljning och distribution, uppdateringar, skydd mot piratkopiering, med mera.

Den 12 september 2003 släpptes alltså Steam, fast tjänsten hade då betatestats ett antal månader. Inledningsvis användes det för att hålla spel uppdaterade (slippa ladda hem patchar manuellt, om du minns? FZ:s filarkiv har inte glömt.)

I november 2004 blev Half-Life 2 blev det första spelet att släppas på Steam. Det kan ses som Steams stora genombrott, men blev i praktiken också ett sammanbrott då servrarna inte klarade trycket när alla som ville spela Gordons nya äventyr (även de som köpt det på cd/dvd) först var tvungna att låsa upp spelet via Steam. Vilket krånglade rejält.

Brickan "Years of service" visar när du blev Steam-medlem.

Men genom åren har Steam blivit den överlägset största digitala butiken och distributören av spel, inte minst efter att Valve för cirka tio år sedan öppnade portarna för att sälja ungefär allt på Steam. Det innebar att det i dag finns tiotusentals spel att köpa där, alla kanske inte av högsta kvalitet.

Oavsett vad man tycker om Steam så är det en tjänst som betytt massor för alla som spelar. Så grattis och tack, Gaben!