Halo är som fenomen det mest ödesmättade i #Microsofts historia med Xbox. Det kan man påstå utan överdrifter. Att #Bungie valde att styra om sin uppmärksamhet från Mac och sätta sitt fulla förtroende till en ny konsol som redan på förhand ratades som dödfödd, ur ett företag som i sin tur då ansågs ondskefullt, kan vara ett av de enskilt största dragen som tydligast påverkat spelvärldskartans utformning.

Hur hade vi förhållit oss till Microsoft idag utan att ha blivit uppmjukade av Xbox? Hur hade vårt onlinespelande varit på konsolerna utan Xbox Live? Vad hade det i sin tur blivit av Xbox Live utan genombrottet med #Halo 2?

Nostalgi i pixelform

Man kan bli sinnessjuk av sådana här frågeställningar, eftersom de i bästa fall bara är hypotetiska. Men de är ändå djupt intressanta, om man är lagd åt det hållet! Och det är därför som vi nu, när #343 Industries förvaltar Bungies arv vidare genom ett nytt avstamp med #Halo 4, borde känna oss som delar av framtida spelhistoria.

Halo i ny regi

343 Industries har bildats enkom för syftet att fortsätta berätta historien om Master Chiefs och mänsklighetens kamp mot orättvisor och utomjordingar med flashiga rymdbössor. Förmodligen har 343 också fått en blank check av Microsoft, redo att hantera vilken astronomisk budgetsiffra som helst.

Historia, ja. Även fast Halo har blivit folkkärt tack vare vass förstapersonsskjutardesign skräddarsydd för handkontroll har dess universum mycket sådan. Med fyran inleds den såkallade "forerunner-trilogin", där vår allas genetiskt designade supersoldat Master Chief inte bara är räddande hjälte utan också nyckel.

Räddar världen - innan frukost

Har man orkat fördjupa sig i omständigheterna vet man att "forerunners" byggde ringvärldarna - de såkallade Halo-vapnen - för att utplåna alla rester av de skenande, masslukande parasiterna vi lärde känna som "the flood", eller den hårda vägen som "de envisa krypen alla lackade på". Den utomjordiska alliansen, de såkallade covenanterna, fick senare nys om jätteleksakerna och bestämde sig för att använda dem till sin fördel i krigiska syften, varför mänskligheten behövde stoppa dem. Och som de stoppades. Numera härjar de mest som huvudlösa kycklingar, när en mystisk forerunner-gestalt dyker upp med arméer av sina kreationer, de självlysande prometeanerna.