Efter den senaste bekantskapen med medeltiden var det naturligt för Creative Assembly att gå ett par århundraden framåt i tiden. Resultatet heter Empire: Total War.

Från ett svenskt perspektiv är deras senaste tillskott, Empire Total War, extra intressant då det nu går att spela som svenskar i den stora kampanjen. Spelets tidspann håller sig inom 1700-talet, där Sverige genomgick både sin stormaktstid och frihetstid. Vid den här tiden genomgick övriga Europa och världen stora förändringar inom samhället och krigsföringen. Kolonisatörer kämpande mot indianer och senare mot sina gamla herrar, kolonialmakterna, i kampen om självständighet. Listan på historiska händelser kan göras lång.

Krutrök till sjöss

- Kan det vara något?

Gamla Total War-rävar lär känna igen sig väldigt fort med det klassiska upplägget. Och det ser jag som enbart positivt - Varför ändra på något som fungerar perfekt? Det är i detaljerna de stora förändringarna hittas. Nytt och fräscht är sjöslagen som öppnar en helt ny dörr i serien. Med flottors hjälp kan du bland annat skära av fiendeländers handelsleder och på sätt strypa en viktig del av ekonomin. Slagen är betydligt långsammare och enklare och du måste hela tiden tänka på vinden. Det nedsatta tempot vägs dock upp av tillfredsställelsen att se en full bredsida trassla sönder segel och trä på ett fiendeskepp som sedan flyger i luften i en spektakulär explosion.

Alla dessa nya påfund och idéer utgjorde grunden för ett stort orosmoln för många. Den gamla nidbilden att krigsföringen under denna period gick ut på att låta uppradade soldater turas om att skjuta på varandra skrämde många. Visserligen hade krigsföringen och de taktiska elementen förändrats betydligt sedan krutvapnen gjorde sin entré på slagfältet men den gamla synen på långsamma gentlemannakrig stämmer knappast. Infanteri spelar fortfarande den största rollen på slagfältet, kavalleri fyller samma funktion som förr och artilleri är lika viktigt som tidigare. Den största skillnaden är hur man kombinerar dessa pusselbitar på bästa sätt.

Den stora kampanjkartan fungerar i stort sett likadant. Som jag redan nämnt kan du se vilka länder som utnyttjar olika handelsleder till sjöss och till land. Vid en krigssituation kan placera trupper på leden som stryper handeln och på sätt få ett ekonomiskt övertag över dina fiender. Och nu har du möjligheten att ockupera mindre städer och byar i fiendeland, för att ta över regioner måste du i vanlig ordning ta över regionhuvudstaden. Trupper och andra enheter har nu två olika ”färgzoner” där den första visar hur långt dessa kan röra sig under en omgång. Den andra indikerar zonen för hur nära en fiendetrupp kan närma sig utan att bli anfallen.

Föregående Nästa
Långa laddtider samt att det crashar ofta, väldigt störigt!!! 12/04 Hur kan testsystemet missat alla buggar och CTD:er tja de har väl spelat 20-30 rundor. Buggarna tycks tillta efter 40-50 rundor och när man når 100 ja då kan man ibland inte mer än starta skiten innan man får en CTD... jävla hafsverk fyfan man börjar... 03/04 Om de vill kalla svenskt infanteri för karoliner eller det generiska "Line infantry" är väl skitsamma, men ganska trist. Att de däremot givit svenskt infanteri minst sagt mediokra värden i både moral och närstrid (svenska soldater var allihop utrustade... 17/03 Föresten hörde jag rätt?, pratar Svenskarna svenska när man spelar ? :) 13/03 Jag hadde problem med Empire total war Demo, vet inte vad det kan ha vart men hela spelet hackade, men förmodligen funkar det nu när spelet är riktigt, och den kan visa felet, förmodligen någon DirEx 9.0c eller nåt sånt som inte funka ordentligt.:P:P 13/03 Är det bara mitt spel som kraschar när Huorn indianerna förklarar krig mot mig? Här sitter man och försöker erövra världen osså kommer en liten sketen indianstam och har sönder min dator, inte fair play :P 12/03 Beror ju vilken tids period, trettioåriga kriget var det ofta bara en fjärdedel svenskar i slagen. Under det stora nordiska kriget var 3av5 svenskar eller 4av5 om du räknar med finnar som svensk. 11/03 Att strategidelen, år 2009 (för helsike snart ett helt decennium mellan oss och 90-talet!), är omgångsbaserad och inte i realtid är rent ut sagt bedrövligt och oförsvarligt, och borde ta ner spelets betyg markant. Kul kul, läser på Wikipedia att det för... 11/03 Å andra sidan dog de flesta i gulsot :D Har själv sett prov på hur det var ställt när äldre personer i ätten släktforskat. 11/03 Amen! Vart ska vi Svenska skrivbords generaler annars uttrycka oss? Vi har ju en väldig rik historia som ofta skyfflas i under mattan i dagens samhället pga att vi är för fina för att tänka krig nuförtiden. Mellan 1620-1720 dog var tredje svensk man i... 10/03
Skicka en rättelse