Jag är inte rädd för att slita och kämpa. Tro mig, det har jag gjort hela livet. Mina sämsta arbetsdagar är när inget händer på jobbet, vilket egentligen är bra om man jobbar med kvalitet och säkerhet. Det är väl så när man kommer från landsbygden där 9 till 5 inte existerar. Det är bara halva arbetsdagen.

Min pappa jobbade som maskinskötare på ett mejeri, sen jobbade han i skogen och skötte gården – en sådan utan djur. Jag jobbar 06:30 till 15:12 och ibland skriver jag om spel. Ett av dessa är Farming Simulator 22.

Är det något jag respekterar mer än hårt arbete så är det nörderi. Folk som grottar ner sig i ett ämne på mikroskopisk nivå har all min respekt. För jag är inte en nörd, jag kanske är allmänbildad, men knappast nörd. Jag gillar för många olika saker för att det ska bli hållbart, dessutom är jag rastlös. Vilket blev ett problem i början av min session i den nya jordbrukssimmen. Irritationen över att det inte finns en vettig tutorial fick mitt kortisonfyllda blod att koka. Istället får man läsa den knapra hjälpsektionen eller den ofärdiga guiden på den officiella hemsidan.

Tänk igenom vad du vill odla innan du köper dina åkrar.

De första timmarna går åt till att göra misstag på misstag. För små maskiner till för stora fält, eller för stora och dyra maskiner till små fält. Fälten har jag köpt genom spelets kartläge, utan att planera vilken sorts bonde jag ska vara. Jag har säkert startat om ett tiotal gånger för jag tabbat mig. Till sist väljer jag dock att fokusera på spannmål och köpa de fält som ligger närmast ett säljställe. Det finns ett flertal sådana och de betalar olika beroende på utbud samt bransch. Farming Simulator 22 är mycket av en bondes vardag och det är svårt att inte vilja göra allt på samma gång.

Nytt är bland annat ett byggläge där du snabbt och enkelt kan köpa byggnader och placera ut dessa efter behag. Du kan även bygga växthus där du producerar bland annat jordgubbar och sallad. Eller varför inte bikupor som ordnar honung? Eller bygga en spannmålskvarn? Eller… Jag blir stressad av att bara prata om det. Dessa nya tillskott är välkomnade, det funkar bra och ger ytterligare frihet i detta som skall vara den ultimata bondeupplevelsen.

Jakten på tröskornas Rolls-Royce

FZ har sökt Gunnars Maskiner AB för att se över leveranstid och pris på en John Deere X9. Endast två från förserien har levererats till Sverige i år. De själva har beställt ett demoexemplar av X9 1100 till kommande säsong. Priset bör ligga någonstans runt 4 miljoner. Leveranstiden för en tröska ligger någonstans runt 6 månader och dessa anpassas efter kundens behov.

"Jag har fått rädda bostadsområden från skenande skördetröskor"

Farming Simulator 22 skiljer sig inte jättemycket från förra installationen. Det känns dock aningen mer levande och AI:n har fått sig en rejäl uppgradering där du kan planera dess uppdrag lite mer. Funkar det? Nej, det funkar verkligen jättedåligt. Jag har fått rädda bostadsområden från skenande skördetröskor och hjälpt mina medhjälpare att hitta fält de tappat bort. ("Du står mitt i det, Helge!").

Det är lätt att bli förbannad i början, för det finns en hel del att bli förbannad över. En dum AI, konstiga buggar och galen fysik när du ska stapla pallar med jordgubbar. Det är tills du köper din första John Deere X9 med en genomströmning på 100 ton/timme och ett skärbord på 15 meter. Den klarar att köras länge utan att du behöver tömma och när den väl töms kan du sedan köra trailern till närmaste spannmålshantering och få klövern direkt på kontot. Trailern dras såklart även den av en John Deere från 8RX-serien.

Giants Software älskar maskiner och jag älskar dem för det. Det är lätt att bli överväldigad av spelet som sig, men även av maskinerna. För det blir mycket trial & error i början, men för min del valde jag att göra det som kändes enkelt för mig. Spannmål kräver en tröska, frakt, plogning/harvning och sådd. Beroende på svårighetsgrad och inställningar kan det bli problem med kalkning samt ogräs. Det handlar dock om vilken nivå av realism du vill ha, för här har Giants verkligen gjort det bra. Inställningarna är många och det är lätt att ställa in och skapa sin egen upplevelse. Hur lång skall en månad vara? Vill du kunna frångå skördekalendern och plantera när du vill? Hur realistisk skall priserna vara? Du får mycket valfrihet i det här spelet.

Mmmmm... maskiner...

"Johan! Vi sa ju FÖRST hemfärd, SEN fredagsöl – inte tvärtom!"

Gillar du de övriga delarna av serien, kommer du inte bli besviken. Farming Simulator 22 är mer av samma och snyggt är det också. Det är dock ett spel som med fördel hade fått komma med en hjälpande hand i början, för det är lätt att tröttna när det känns överväldigande. Det är dock en buggfest som stör i det meditativa arbetet som är jordbruk, men det lyckas inte förstöra upplevelsen helt och hållet. Trots att jag svurit mig hes över vissa moment, är det mycket jag vill göra och testa. Den här bonden söker inte fru, bara nya prylar och fordon.

Fotnot: Testat på pc. Farming Sim 22 släpps i dag till den, Playstation, Xbox, Stadia och Mac.

Farming Simulator 22
3
Bra
+
Maskinporr när den är som bäst
+
John Deere X9 – tröskornas tröska
+
Valfriheten är överväldigande, men bra
+
Franska Haut-Beyleron är en trevlig karta
-
Saknar en hjälpande hand för nya spelare
-
Buggarna är många och störande
-
AI:n är allt annat än intelligent
Det här betyder betygen på FZ