En sorts definition

Brett begrepp som får många att reagera

DRM är ett brett begrepp som omfattar en rad tekniker med det gemensamma målet att styra vem som kan använda, kopiera och/eller distribuera digitalt material. Rent allmänt kan DRM sägas vara mer omfattande än "vanliga" kopieringsskydd, som enbart handlar om att försvåra/förhindra själva kopieringen av materialet. DRM-skydden kan också ha det som mål, men i många fall åstadkommer det även andra hinder, som att tillgången till och möjligheten att använda materialet begränsas. Det kan yttra sig som att exempelvis ett spel bara kan installeras ett visst antal gånger på ett visst antal datorer eller att det krävs speciell hårdvara för att få tillgång till materialet.

Motståndarna protesterar mot användningen av ordet "rättigheter" och menar att akronymen istället borde utläsas Digital Restrictions Management, detta för att DRM per definition som sagt handlar om att styra kundens tillgång till materialet.

Storebror kopplar upp dig

Men massiva protester ger effekt

DRM-skydd är vanliga i spelsammanhang och de har stundtals utsatts för hätsk kritik. Ett exempel är #Mass Effect, vars skydd ursprungligen var byggt så att spelet var tionde dag skulle koppla upp sig mot en server och bekräfta spellicensens äkthet. Efter en veritabel storm av skäll ändrades skyddet så att det endast kopplade upp sig första gången spelet startades. Ett annat exempel är #Spore, vars skydd innebar att spelet kunde installeras på högst tre datorer. Också här fick begränsningarna stora mängder uppmärksamhet och trots att begränsningarna blev något mindre stränga får skyddet sägas ha varit fullständigt kontraproduktivt - Spore sägs vara det spel som piratkopierades mest under 2008.

Användningen av DRM är i hög grad kontroversiell, mycket beroende på att du som användare till viss del förlorar kontrollen över den produkt du köper. I vissa fall hävdas det till och med att du snarare hyr än köper den, detta eftersom dess funktionalitet är beroende av att tillverkaren faktiskt tillåter dig att använda den - du har inga garantier för hur länge den fungerar. Ett färskt exempel är när #Gears of War häromveckan plötsligt upphörde att fungera. Orsaken var att en digital signatur hade gått ut och det tog utvecklarna en dryg vecka att åtgärda problemet.