E3 må vara över men väntan på många av spelen har bara börjat. Under veckan kommer vi, genre för genre, blicka tillbaka på spelen som välte internet, men också de som (kanske oförtjänt?) aldrig fick de där stora rubrikerna. Vi börjar med rollspelen, en genre som briljerade på E3 2019.

Cyberpunk 2077

Pc, Playstation 4, Xbox One
16 april 2020
Vinnaren av E3 2018 gjorde "en E3 2018" och vann i år igen. I år kom Cyberpunk 2077 med både releasedatum (april 2020) och Keanu Reeves ("You're breathtaking!"). Bakom stängda dörrar fick Calle och Emil se 45 minuter från spelet. Vi andra får hålla ut till början av september.

Final Fantasy VII Remake

Playstation 4
3 mars 2020
Fyra år efter avslöjandet fick vi till sist ett datum för Final Fantasy VII-remaken: 3 mars 2020. Eller ja, det är ett av flera datum då nyversionen delas in i flera delar (oklart hur många i nuläget). Den första lägger tyngdpunkten på Midgar och det vi såg under E3 var häpnadsväckande.

Baldur's Gate III

Pc, Stadia
TBA
Baldur's Gate III är under utveckling och görs av Larian, vars två Divinity: Original Sin-spel redan är moderna rollspelsklassiker. Varsågod, du kan plocka upp hakan från golvet. Vi vet inte mycket om trean i nuläget. Gameplay? Det kommer när det kommer. Release? När det är färdigt.

Pokémon Sword och Shield

Switch
15 november
Så ivriga var Nintendo på Pokémon Sword och Shield att de visade det innan E3. Förhoppningarna på det första "kärn"-Pokémon-äventyret till en stationär konsol är förstås skyhöga. Galarregionen påminner starkt om Storbritannien, så räkna med gröna kullar och ulliga får.

Vampire: The Masquerade – Bloodlines 2

Pc, Playstation 4, Xbox One
Mars 2020
Det är fortfarande svårt att föreställa sig att vi lever i en värld där uppföljaren till Vampire: The Masquerade – Bloodlines är en grej. Men nej, du drömmer inte. Under E3 blev Bloodlines 2 mer verkligare än någonsin med gameplaypremiär. I mars 2020 är det dags, och vi är våldsamt sugna.

Monster Hunter World: Iceborne

Pc, Playstation 4, Xbox One
6 september (senare till pc)
Trots alla Resident Evils och Street Fighters är Monster Hunter World Capcoms största succé genom tiderna. Det har förstås inte passerat obemärkt förbi och vintern kommer tidigt i år då den kyliga expansionen Iceborne släpps redan i september. Paradoxalt nog het som lava.

Dragon Quest XI S – Definitive Edition

Switch
27 september
Dragon Quest XI S: Echoes of an Elusive Age – Definitive Edition är ett bökigt sätt att säga: Dragon Quest XI kommer till Switch! Det kommer dessutom med plusmeny, så som fördjupande berättelser, retrografik, fler monster att rida på, smidiga gameplay-förbättringar, med mera.

Trials of Mana

Pc, Playstation 4, Switch
Tidigt 2020
Efter att ha hållit Secret of Mana 2 ifrån oss i närmare 25 år lät Square Enix blixten slå ner två gånger om i Manaträdet under E3. SNES-porten av Trials of Mana (ny engelsk titel) ingår i Collection of Mana, som redan är släppt, och i början av nästa år kommer en fullfjädrad remake.

The Outer Worlds

Pc, Playstation 4, Xbox One
25 oktober
The Outer Worlds mottogs till en början med stora famnen ("New Vegas i rymden!"), men hypen har sakta svalnat efter föga imponerande gameplay och Epic-exklusivitet. Men faktum kvarstår: ett nytt universum från Obsidian föds i höst och under E3 fick vi ett snack med dem om detta.

The Witcher 3: Wild Hunt Complete Edition

Switch
2019
För att ta The Witcher 3 till Switch krävs såklart inget annat än den svartaste witcher-magi. Underverket ska väga in på 32 GB, och även om 540p i bärbart läge (720 i dockat) är ljusår från de 4K-upplösningar spelet är vant vid så är det smått surrealistiskt att Geralt snart blir bärbar.

Oninaki

Pc, Playstation 4, Switch
22 augusti
Med I am Setsuna och Lost Sphear har Tokyo RPG Factory spelat på våra nostalgisträngar, och med Oninaki ska den (ganska) nya rollspelsfabriken försöka ta ytterligare ett kliv. Här rör du dig mellan de levandes värld och den "bortom". Striderna har skruvats upp flera actionhack.

Tales of Arise

Pc, Playstation 4, Xbox One
2020
Del sjutton i Tales-serien (och då har vi inte ens vågat räkna alla sidospår och semiuppföljare) ska vara en slags nytändning för serien, och första trailern vittnar om just detta. Estetiken är mörkare och berättelsen kretsar kring planeterna Dahna (medeltida) och Rena (teknologisk avancerad).

Wasteland 3

Pc, Playstation 4, Xbox One
Fjärde kvartalet
När Microsoft köpte Inxile sade man att om Wasteland 3 skulle förändras av detta, så skulle det i så fall vara "till det bättre". E3-trailern kom med ett annat budskap och flera av er uttryckte oro. Förhoppningsvis (och enligt löfte) är det färdiga spelet av gammal Wasteland-ton.

Bubblare: Ni no Kuni: Wrath of the White Witch Remastered, Phantasy Star Online 2, Romancing Saga 3, Saga Scarlet Grace: Ambitions, Final Fantasy VIII Remastered