Det finns ett antal spelföretag som genom åren samlat på sig imponerande bibliotek till bredden fyllda med klassiska titlar. På senare tid har det blivit allt mer populärt för dessa att sätta ihop samlingar med ett antal spel som sedan släpps till moderna konsoler. Det finns två sätt att se på det här fenomenet. Är du något av en cyniker kan du se det som ett snabbt och bekvämt sätt att tjäna ännu mer pengar. Har du däremot en mer positiv syn på det hela kan det tas som en möjlighet att få tillgång till en rad klassiska spel för en billig penning. Själv hamnar jag nog någonstans däremellan rent generellt, men i fallet Sega Mega Drive Collection är jag betydligt närmare det positiva lägret.

Både Sonic och Phantasy Star

- men en del klassiker saknas

Antalet spel i den här samlingen uppgår till hela 27 stycken och det är en mycket välkomponerad grupp med olika genrer och generationer representerade. Bland de mer kända namnen hittar vi de två första plattformsäventyren med den blå igelkotten Sonic, tre av periodens bästa rollspel i Phantasy Star II, III och IV samt en av mina personliga favoriter: Decap Attack. Det finns dock tydliga luckor i utbudet och jag saknar särskilt spel som Streets of Rage, Shining Force och Toe Jam & Earl. Nu är jag inte tillräckligt naiv för att tro att dessa spel helt enkelt glömdes bort och det krävs inget snille för att räkna ut att vi nog kan vänta oss ännu en samling eller två längre fram.

Att återbesöka klassiska spel är ofta ett tvåeggat svärd. Å enda sidan återuppväcks många gamla minnen och spelen i sig kan fortfarande bjuda på härlig underhållning, men samtidigt finns det en påtaglig risk för att dina minnen befläckas en aning då det är lätt att tänka saker som: "Var det verkligen så här dåligt?". Tyvärr måste jag erkänna att både den och andra liknande tankar slog mig under mina timmar med Sega Mega Drive Collection. Många av samlingens titlar håller visserligen fortfarande enormt bra som de tidigare nämnda Sonic och Phantasy Star, men andra, exempelvis Golden Axe och Altered Beast, har inte åldrats fullt lika värdigt och var närmast plågsamma att spela då jag mindes hur bra jag tyckte de var för när de släpptes.

Felfri portning

- och bättre sparningsmöjligheter

När det kommer till återutgivningar av klassiker är det många som, med all rätt, är oroliga för att den svårdefinierbara "känslan" ska försvinna. Jag kan dock försäkra er om att ni inte behöver vara oroliga över känslan i den här samlingens titlar. Samtliga spel är emulerade av specialisterna på Digital Eclipse och de har gjort ett beundransvärt jobb. Jag tog faktiskt fram min gamla Mega Drive för att kunna jämföra kopiorna med originalen och den enda märkbara skillnaden satt i handkontrollen. Visserligen finns det nu möjlighet att spara när du vill, men det är inget som påverkar spelupplevelsen. Dessutom är ett bra alternativ för de som inte gillar de utmaningar som spelen normalt sett bjuder på.

Sega Mega Drive Collection bjuder även på mer än bara klassiska spel till 16-bitarskonsolen. Helt moderiktigt finns det nämligen en hel del innehåll som måste låsas upp. Bland annat finns det ett antal av Segas arkadspel att tillgå, men det riktigt intressanta är utan tvekan intervjumaterialet med en rad utvecklare som spelade en viktig roll i Mega Drivens framgångar. Helt klart en trevlig bonus för de som är intresserade av mer än bara spelen i sig.

Ett bra köp

- för både veteraner och nybörjare

Som spelsamling betraktat är det svårt att hitta något riktigt negativt med Sega Mega Drive Collection. Visst, det saknas ett antal titlar som och några av dem som finns håller inte riktigt i dagsläget, men det är något som ligger i sakens natur. Jag var själv en av de mobbade Sega-killarna under det tidiga 90-talet och som sådan kan jag verkligen uppskatta de flesta av de titlar som ingår i samlingen, men jag är även övertygad om att de som aldrig fick chansen att uppleva Segas glansdagar har mycket att hämta här, om de uppskattar annat än snygg grafik det vill säga.