Trots, eller kanske tack vare, ett klyschmättat namn så kanske Ubisoft Montreal lyckas att smälta samman de två beroendeframkallande spelmekanikerna tower defense och dungeon crawl.

Namnet. Redan när ögonen fastnar på det övermättade ordet ”epic” i titeln så inser man snabbt vilken typ av humor vi kommer att konfronteras med. Det ska låta skojsigt, självmedvetet och – huvaligen – ironiskt. Några mikrodeciliter kräk far upp i halsen och jag trycker med näppe ner dem igen. Det är inte världens bästa första intryck som [="Ubisoft Montreal" Ubisoft Montreals] första free-to-play-titel avger men finns det något bortom slöjan av lam referenshumor?

#The Mighty Quests for Epic Loot uppbyggnad kretsar kring en tudelad balans mellan tower defense och dungeon crawler (tänk #Diablo, reds anmärkning). Ena sidan av myntet går ut på att bygga en fästning, komplett med dödliga fällor, diverse hinder och självklart en hjälplig dos med monster. Tankarna förs inte helt osökt till #Dungeon Keeper-spelen samt till mer obskyra bad guy-simulatorer som #Dungeon Maker: Hunting Ground och #What Did I Do To Deserve This, My Lord?, med skillnaden att du inte har någon direkt kontroll över din högborg i realtid. När du anser att din skapelse är tillräckligt farofylld är det nämligen dags att låta andra spelare ta sig an den i spelets andra moment.

Att låna från de bästa

Då är dags att byta sida och iklä sig rollen som den stora hjälten. Du kan skapa ett flertal hjältekaraktärer som du sedan styr genom andra människors nivåer, samlar på dig erfaranhetspoäng och guldmynt. Dessa kan senare investeras i att uppgradera din figur eller för att bygga mer komplicerade, och framför allt farligare, slott. När du har riktigt mycket på banken kommer du att kunna skapa större nivåer samt spendera kosingen på att placera ut fler fiender och extra detaljer som en slutboss i slottets sista rum.

Det gäller att samla på sig så mycket guld det bara går, antingen genom att utmana andras slott men du belönas också med slantar när andra tar sig an dina nivåer. Ju fler spelare och ju högre betyg de ger dina kreationer, desto rikligare belöning tilldelas du. Är du mer av den tävlingsinriktade typen kan du också slå vad med kompisar för att se vem som kan övermanna en viss nivå på kortast tid inom en specificerad tidsram. Är du däremot otålig och stormrik kan du helt enkelt strunta i allt det här tjafset och bara köpa dig uppgraderingar, nya byggstenar och massa kosmetiska detaljer för riktiga stålar.

Bortser man från den något personlighetsbefriade tecknade stilen samt den utnötta humorn så ser Mighty Quest ut att kunna bjuda på en hyfsat beroendeframkallande upplevelse. Kan Ubisoft Montreal bara knyta ihop byggandet och äventyrandet på ett balanserat sätt så kan The Epic Loot for Mighty Loot komma att bli en förtjusande upplevelse med drag från Dungeon Keeper, LittleBigPlanet och Diablo.

Skicka en rättelse