Först har jag en sak att säga. Duck Detective: The Secret Salami är en otrolig titel på ett spel. Otroligt konstig, otroligt bra. Den är också förbluffande talande för hur hela spelet är.

Du är en nyskild, barskrapad ankdetektiv som äter sig till sömns varje natt. Brödbitar, förstås. Lyckligtvis har ankan ett oerhört sinne för slutledningar (läs: "deDUCKtions") och när ett fall trillar ner i knät (eller vad nu ankor har) finns chansen att tjäna sig en liten hacka.

Scenen målas upp. Den är dyster.

Först behöver du lära känna de misstänkta.

I fablernas deckarvärld.

Med några E3-nätter under bältet: jag relaterar!

Ju bättre du lyssnar desto enklare blir det att dra slutsatser.

Så ankdetektiven och jag ger oss ut i den regntunga staden och kommer till ett kontor. Vad fallet handlar om eller ens vem som är klient är först oklart, men snabbt blir det en härva av stulna luncher, missade födelsedagar, kidnappningar, smuggling och – förstås! – salami.

"En nyskild, barskrapad ankdetektiv"

Anslaget låter fånigt och tonen är just det, men det är också ett seriöst detektivarbete som behöver göras. Jag frågar ut en grinig chef, en utarbetad kundtjänstmedarbetare, en bister busschaufför och så vidare. Nyckelorden tar jag med mig, liksom hur de misstänkta (jag utesluter ingen!) ser ut. Rödsprängda ögon avslöjar stor press och en sci-fi-pin bekräftar: det här är en riktig nörd. Bit för bit pusslar jag och bilden klarnar.

Namn och nyckelord används för att sätta samman mina "deducktions". Detta för kvällen och historien framåt, och mot slutet är det riktigt knepigt. Tips: ha med ett anteckningsblock.

Duck Detective: The Secret Salami bjuder på tre väldigt roliga timmar. Humorn är tramscharmig, karaktärerna väl utmejslade och intrigen (om salami!) vassare än du tror.

Tyvärr tar allt slut när det borde börja. Jag har fått blodad tand näbb och det känns som om det är nu allt ska börja. Lite som när man klarat och klurat ut det första fallet i ett Ace Attorney-spel. Detta var första kapitlet, jag är redo att vända blad och uppleva nästa.

Korvfesten hade ju bara börjat.

Fotnot: Duck Detective släpps idag till pc och Switch. Testat på Steam Deck.

Duck Detective: The Secret Salami
3
Bra
+
Djuriskt ljuvlig ensemble
+
Deckar-skillsen utmanas
+
Tät OCH tramsig stämning
-
Allting har en ände, salamin två, men den här änden kommer abrupt
Det här betyder betygen på FZ