Diskutera – Hur förbättrar vi chattklimatet?

Medlem

Många som fokuserar på symptombehandling här.. det lär inte fungera. Folk lär inte bli snällare av att straffas. Jag är med de som är inne på uppfostringsspåret, men det handlar inte enbart om föräldrar, utan även skola, vänner och övrig omgivning. Problemet är väl dock större än online-miljöer. Barn/ungdomar/folk har väl överlag blivit rejält mycket uppkäftigare de senaste 30 åren. (godtycklig siffra)

Sedan tycker jag vi har några olika problem som bör skiljas åt. Håller man sig till icke diskriminerande svordomar och ej riktar dessa mot någon så är det väl inga problem. Diskriminerande svordomar av olika slag (kön, ras, osv) är väl det stora problemet. Sedan hade jag gärna sett att folka kunde hålla god ton oavsett, men att folk skulle sluta bli upprörda på varandra kommer ju inte hända, vilket leder mig till ett annat problem. Nämligen folk som tar spel för seriöst. (gentemot sina medspelare) Står man inte ut med att spela med dåliga spelare så ska man ge fan i att spela med främlingar, alternativt hålla käft.

Medlem

@Gamer-Tompa: Fel jämförelse i min mening. Det du bör jämföra fult språk i spel med är fult språk mellan spelare på plan/medverkande i en debatt/elever och lärare i skolan/arbetare och chefer på arbetsplats. Det är mellan de som är involverade och vars närvaro är relevant för aktivitetens gång, inte utomstående. I dessa tillfällen är tillsägelse av domare/övriga normalt och om inte personen skärper sig får hen lämna platsen. Aktiviteter över internet förs under andra ramar och behöver därför kontrolleras på annat sätt, ex. moderering av spelets skapare. Helt ok i min mening, men (som de säkert vet) är en balansgång mellan arbetsbörda från deras sida och mer svepande kontroller.

Ambassadör
Xbox

Tycker att det beror lite på i vilket sammanhang man är i. I onlinespel är det visserligen vanligt med diverse påhopp, men vad fan man får ju vara lite hårdhudad. Jag får en hel del hatemails, dock är det alltid efter att jag gjort en riktigt bra match och jag ser dem som bevis på att det var en riktigt bra runda så jag garvar åt dem och sparar dem som troféer! Om någon random mupp på andra sidan Atlanten kallar mig för kuksugare när jag ägt upp personen i en match så är det ju bara roligt; jag har spelat så bra att någon blivit fysiskt upprörd...haha.

Livet är ju fullt med lågintelligenta miffon som man måste lära sig att hantera. Det går ju inte att göra sig av med dem, och det går ju inte heller att magiskt förbättra deras förstånd så då återstår att vara den bättre människan; inte sjunka till deras nivå och helt enkelt vara en förebild om man kan och söka tröst i vetskapen om att man i alla fall inte är en idiot. De skämmer ju bara ut sig själva när de basunerar ut sitt låga förstånd.

På forum/sidor som FZ så har man ju mer tid att reflektera över sina inlägg och där finns ju alltid möjligheten för admin att helt enkelt banna folk som inte kan uppföra sig. Med det sagt så bör man inte "förbjuda" åsikter, det är farligt nära fascism. Så länge man kan debattera med högt i tak utan personliga påhopp så är det ok anser jag.

Så sammanfattningsvis bör de som inte är begåvningsutmanade helt enkelt slappna av lite, så kan de som är idioter och de som är lättkränkta helt enkelt banka ihjäl varandra


Jump in.

Medlem

Jag är nog en av de personerna som har mycket tveksamma ordval när jag pratar; men det är inget jag använder bland vem som helst. När jag och min bror pratar med varandra så använder vi nog oss av ett språk de flesta inte hade uppskattat. Inget jag hade använt mig utav på en stream. (Tror nog detta är fallet för Felix(Pewdiepie) också, han råkade bara använda det just då.)

Jag ser inte det som något hemskt, det var bara ett misstag. När jag använder de orden jag gör så använder jag inte de i något form av hat mot individer eller människor överhuvudtaget. Om vi tar hans exempel, "What a fucking nigger" - så som JAG hörde det så menade han inte något mot svarta personer överhuvudtaget men det var ett innebördslöst användning av ordet. Såklart är det ett väldigt grovt ord ändå, och jag försöker inte försvara det. Syftar mest på att de som skriker att han är smygrasist inte vet vad de heller yrar om.

Jag har även jag ord jag inte vill använda; t.ex 'hora'. Det är inte ett ord jag är glad för, men om någon säger det så bryr jag mig sällan, sålänge det inte är riktat mot någon specifik person. (Och som jag sa; tror inte Felix syftade på hudfärgen i sig, eller att personen i sig var svart eller ej; men det var ingen skillnad på "What a fucker" och "What a nigger" i hans fall. Det råkade bara bli så.)

Sen finns det givetvis begränsningar på hur mycket det kan användas. Det är inte som jag och min bror sitter och svor som om vi hade tourettessyndrom. Det kan hända att vi använder ett tveksamt ord hit och dit, inte jämt och ständigt. Anser det ungefär lika fult med många "tama" ord då också, t.ex ett populärt ord; "fuck".

Märker att det är väldigt många svenskar som säger "fucking" någonstans, ibland flera gånger, i en och samma mening. Jag tänker inte stoppa någon och börja klaga över hur det inte är fint att säga, men det gör det väldigt svårt för mig att fortsätta lyssna och förstå någon när allt består av "fuck".

Jag vill dock inte anse att jag är något helgon man bör efterlikna. Jag försöker inte yttra mig om mitt språk till de flesta. Håller det till ett fåtal specifika vänner eller familjemedlemmar istället - det blir lättare för alla på det viset. (Men som för Felix, man begår misstag ibland. Get over it.)

Medlem

Det som er viktigst, er at det som finnes av regler blir vist de som besøker chat'en, men også at reglene er klare og ikke urimelige. F.eks det å "respektere" det og det, blir for dumt og vagt, som om at det skal finnes et samling uskrevne regler, men så skal disse sære reglene så igjen bli noe helt selektivt for de som skal eventuelt moderere eller bannlyse brukerne. Slikt vil være maktmisbruk.

Medlem

Kommer aldrig acceptera att det är okej att kalla någon nigger eller hora bara för att du kan ju helt enkelt ignorera dem och/eller muta.

Acceptans och förståelse blir bättre hela tiden irl (sakta men säkert) men online tror många fortfarande att ord inte har lika stor betydelse.

Kan ge ett konkret exempel. I clanen jag spelar i var jargongen rätt hård. Hela tiden "Bungie är sådana horor ibland" eller när någon dog "men jävla bög o använda thorn" Ska jag som bisexuell behöva lyssna på när ordet gay blir ett skällsord eller helt enkelt inte va så jävla kränkt och bara ignorera det?
Jag sa ifrån tillslut, det hjälpte. De fattade helt enkelt inte att någon i gruppen faktiskt tog illa upp.
Alla är schyssta i grunden och jag hade gärna inte vela lämna men samtidigt ska man aldrig acceptera sådant beteende bara för att man är rädd för att uppfattas som lättkränkt.

Medlem
Skrivet av Nyhet:

Folk kan sluta vara så förbannade lättkränkta, och sluta behandla kränkthet som en jävla folksport. Så kommer det mesta lösa sig efter det.

Medlem

Ja acceptera varandras åsikter. Oavsett om det är vänster- eller högeråsikter.

Även acceptera varandras åsikter om vad som är bra och/eller dåligt. T ex det här med fanboys. Eller att någon tycker si om ett spel så kan en annan komma med grova påhopp om den åsikten.

Jag har inte sett så mycket av detta på fz faktiskt. Men på andra svenska spelsajter.

Medlem

I grund och botten är det väl att vi som får barn lär dem rätt och fel från första början, förr i tiden var det mer hårda tag mot t.ex. våra föräldrar om de gjorde fel. Nu mer är det ju bara "nä men oj oj, fy på dig!" sedan är det bra, vilket oftast ignoreras då det inte är någon konsekvens av sin handling än ett "fy på dig!".. samhället har skapat detta av sig själv att folk är som dem är.

Respekt och sanning behövs inte som oftast, vi blir matade med skit i media, internet och allt så att vara ett svin är normaliserat (man eller kvinna spelar fan ingen roll, nu när jag ser att SenseMaker är i farten igen).

OT: Hur kan SenseMaker inte vara bannad då denna sida som spyr gala över alla hela tiden och förolämpar till höger och vänster.. Otrolig, är exakt sådant som gör att samhället är som det är när det inte blir konsekvenser av deras handlingar.

Medlem

@Makkapakka: Vad är skillnaden mellan detta och om någon under ett parti monopol ställer sig upp och skriker svordomar/benämningar på en grupp människor (t.o.m. om någon tillhörande nämnd grupp är närvarande) i negativ åsyftan varje gång personen råkar ut för något dåligt i spelet? Får jag anta att du inte tycker detta är ett ok beteende? Varför är det då ok över internet som faktiskt är samma sak bortsett ifrån att man rent fysiskt sitter på olika platser?

Om du tycker att det är helt ok att bete sig som ovan. Hur långt kan man då dra den situationen? Till jobbet? Är det är ok att skrika fitta i ansiktet på chefen när man får ett jobb man inte vill? Här tar jag för givet att du inte håller med. Varför då inte det? Därför att det finns oskrivna regler om vad som är godkänd hyfs och fason som grundar sig i att man beter sig med respekt och ansvars i sociala sammanhang, Om det inte är ok att behandla sin chef på detta sätt, varför då behandla andra (inkl. vänner) sämre?

PS: Bortser ifrån "med glimten i ögat"/jargon då detta endast är något mellan nära vänner, inte i skriftlig form med okända.

Medlem

Enda sättet är att stänga av chatten haha.

phi
Medlem
Skrivet av Rafner:

Utvecklare borde jobba på mjukvara som direkt ser när dåligt språk används och som bannar spelare utifrån språkbruk. Inget jäkla "du har inte tillgång till chatten längre". Banna personen i några dagar så kanske de lär sig till nästa gång.

Orwell vrider sig i graven.

Medlem

@phi: Gör han verkligen det? Var det verkligen det som 1984 handlade om?

Medlem

@Vilhelmf: Beror på hur man tolkar boken=) Man kan få Kalle Blomqvist till att bli både kapitalist, sjökapten eller sik om man så vill=)

Medlem

Vi kanske kan sluta ta allt så satans allvarligt?

Medlem

Finns inte mycket mer än att säga,

Stop talking about it. - Morgan Freeman


Ordo Ab Chao

rav
Medlem

Den enda lösningen som spelutvecklarna kan skapa är ju en enkel "Mute/Ignore funktion.

Det vi som spelare... människor kan göra är att lära oss hantera det på ett vettigt sätt.
Personligen gav jag efter alldeles för mycket för sådana uttryck av känslor förr. Mycket under de åren jag spelade Dota 2. Hamnade i okonstruktiva diskussioner som sällan löste något och oftast gjorde saker värre.

Enda vettiga man kan göra är;
Låt personen vara.
Ta inte åt dig av vad den säger.
Inte ryckas med i personens beteende. Eller låta sig sjunka till dens nivå.

Förmodligen det många andra redan skrivit gissar jag.

Det fina med att sådant här sker är ju att vi gamers som kanske inte alltid är ute och umgås och socialiserar (jag förstår att detta är en stereotyp som inte stämmer överrens på alla som spelar spel), faktiskt får handskas med andra människor. Vilket är bra.
Börjar vi gå för hårt åt med banningar och dylikt tar vi bort en viktig sak för oss människor. Något som vi kan lära oss av. Så att vi utvecklas.

Medlem
Skrivet av Jaxalot:

Finns inte mycket mer än att säga,

Stop talking about it. - Morgan Freeman

This! Det klippet säger ganska precis vad vi borde göra.

Medlem

Verkar vara många här som vill försvara människors rätt att vara idioter på internet. Mycket "mute"/"var inte så lättkränkt", inget av detta löser ju problemet utan lägger bara skulden på de som påverkas.

Att vara låst i en match i 90 minuter med en teammate som inte samarbetar är inte kul, spelar ingen roll hur "hårdhudad" man är. Alla här är väl med på att det är mycket roligare att spela med ett lag som samarbetar bra? Så vad sägs om att vi FAKTISKT ger några konkreta tips istället för att försöka försvara dåligt beteende som faktiskt förstör matcher för en själv och ens lag?

Dåså jag kan börja:
Det som brukar fungera för mig är att vara övertydlig med att jag är villig att samarbeta med personen trots att de kallat mig diverse grejer. Jag spelar mycket CSGO just nu och såna simpla saker som att jag gör callouts för teammates att droppa vapen till toxic spelaren, plockar deras awp, säger "good job" när de gör nått bra etc.

Efter ett tag brukar de lugna ner sig och så kan teamet börja spela bra igen.

En toxic spelare påverkar moralen för laget väldigt mycket, sjukt ignorant av många av er som säger att det inte påverkar.

Medlem

Klart att dålig moral påverkar, sista BF2 clanen man var med i lämnades på grund av att vår clan ledare bara skrek och skällde på folk. Vi var säkert 5st som lämnade efter en match där vi höll på att vinna för att sedan förlora efter halvtid när vår CL kom in och tog en plats. Vårt spel föll totalt.

Ingen som gillar sånt skit, att det händer kommer vi aldrig ifrån. Men att det ska hända regelbundet och bli en del av spelandet är bara konstigt. Har jag skrikit? Ja. På voice i ett spel? Nej. Behövs fan inte, man kan ta det för sig själv eller bara sluta spela en stund.

Medlem
Skrivet av Maysay:

Chatklimatet här beror ju helt klart på artiklarna märker man. När det blir något politiskt ställningstagande försämras det direkt. Om man kollar på resten av samhället och internet så måste snart makthavarna ta tag i saken. Man kan inte låta företagen själva styra vad som är rätt (Google, Facebook m.m.) det kan lätt bli fel då. Men de är svårt eftersom det rör sig om så många nationer (servrar). Själv har jag slutat röra mig på politiska sidor & i spel så använder jag discord (enbart vänner) istället för publika chattrum. Att folk skickar hot genom instagram & snapchat är så otroligt fel.

Hur skiljer sig staterna från företagen menar du? Att det är statligt är knappast någon garant för att det blir vettig.


P.L.U.R

Medlem
Skrivet av skewie:

Verkar vara många här som vill försvara människors rätt att vara idioter på internet. Mycket "mute"/"var inte så lättkränkt", inget av detta löser ju problemet utan lägger bara skulden på de som påverkas.

Att vara låst i en match i 90 minuter med en teammate som inte samarbetar är inte kul, spelar ingen roll hur "hårdhudad" man är. Alla här är väl med på att det är mycket roligare att spela med ett lag som samarbetar bra? Så vad sägs om att vi FAKTISKT ger några konkreta tips istället för att försöka försvara dåligt beteende som faktiskt förstör matcher för en själv och ens lag?

Dåså jag kan börja:
Det som brukar fungera för mig är att vara övertydlig med att jag är villig att samarbeta med personen trots att de kallat mig diverse grejer. Jag spelar mycket CSGO just nu och såna simpla saker som att jag gör callouts för teammates att droppa vapen till toxic spelaren, plockar deras awp, säger "good job" när de gör nått bra etc.

Efter ett tag brukar de lugna ner sig och så kan teamet börja spela bra igen.

En toxic spelare påverkar moralen för laget väldigt mycket, sjukt ignorant av många av er som säger att det inte påverkar.

Bra tips, kör samma här.

Effektivaste sättet att vända Toxic behavior är att leda med exempel, visst det kan vara drygt att alltid behöva vara den "större mannen".

Men det är extremt effektivt.


P.L.U.R

Medlem

Så oerhört svårt problem, är så utbrett och "accepterat", föräldrar har så klart ett ansvar men tycker t ex att skolan kan göra mer, som jag sagt tidigare så är inte nätet nåt eget laglöst samhälle utan måste integreras bättre i vårt samhälle. Sen borde vi väl alla ta en funderare på hur vi vill bemöta folk, oavsett ålder.

Att ord inte betyder nåt är bara skitsnack, då skulle ju inte mobbing existera. Bara för att man själv känner så betyder inte att alla gör det.

Att säga åt folk att de inte kan spela online eller gå på en fotbollsmatch för att språket är för vulgärt är inte heller ok, vad gör det med vår frihet i så fall. Viktigare med yttrandefrihet och säga kränkande ord än att själv få bestämma vad man vill göra på sin fritid?

Är trött så kanske bara uppfattas som svammel men nu har jag bidragit i den här tråden också, jag hoppas det är den sista i efterdyningarna av pewdiepie.

Avstängd
Skrivet av laban005:

Viktigare med yttrandefrihet och säga kränkande ord än att själv få bestämma vad man vill göra på sin fritid?

Yttrandefrihet är tveklöst viktigare än att inte kunna göra vad man vill på sin fritid tack vare yttrandefrihet.

Medlem

Nolltolerans när man modererar.

Det finns dom som experter på att balansera mitt på den röda linjen för och trycka på folks tutor. Det finns dom som helt saknar kapital nog att hejda sig i någon form utav diskussion. Det finns dom som tabbar sig för att någon fick dig att plocka fram krattan ur bodan.

Enbart dom där sista dära, tenderar att vara ångerfull när dom kommer till en stopplikt och klarar av att förklara sina aktioner.

Det är inte ens kul för någon att uppleva och läsa dom här riktiga tumörernas inlägg. Likt i vardagslivet så går man hellre där ifrån.

Medlem

@Araxes: det jag menade var att det verkar viktigare att säga kränkande ord när man utför sin yttrandefrihet, lite dumt formulerat kanske. Jag tycker iaf det är minst lika viktigt att jag ska kunna ta med mina döttrar på hockey/fotboll utan att de ska behöva höra vuxna som beter sig värre än småbarn. Yttersta ansvaret är på mig som förälder, därför ber jag övriga vuxna att tänka sig för hur man agerar kring barn.

Avstängd
Skrivet av laban005:

@Araxes: det jag menade var att det verkar viktigare att säga kränkande ord när man utför sin yttrandefrihet, lite dumt formulerat kanske. Jag tycker iaf det är minst lika viktigt att jag ska kunna ta med mina döttrar på hockey/fotboll utan att de ska behöva höra vuxna som beter sig värre än småbarn. Yttersta ansvaret är på mig som förälder, därför ber jag övriga vuxna att tänka sig för hur man agerar kring barn.

Tycker du det är minst lika viktigt förstår du inte innebörden av yttrandefrihet.

Och vem bryr sig om dina barn.

Medlem

När man talar om trollen så ser jag att det stängts av ett par personer sen igår som skrivit här. Det är ju också en väg att gå, däremot tror jag att en som blir bannad/blockad ofta själv inte förstår varför. Vet inte hur det går till här, men på flera internetforum är det nog så att man inte får reda på anledningen till varför man blivit blockad. Vet själv hur jäkligt det kan kännas då man blivit blockad av t.ex. nån på en dejtingsida fastän man inte ens haft kontakt, man blir ju eld och lågor och vill bara fråga argt varför! Så de som blir blockade tar nog med sig en ännu större frustration till nästa forum, haha.

Sen är kanske anledningen till de här blockeringarna inte dåligt beteende per se, i ena fallet misstänker jag att personen inte var den den utgav sig för att vara.

Medlem

Det finns vissa som biter ihop och skärper sig när de blir utskällda, men jag är tämligen säker på att de flesta ändå hanterar positiv uppmuntran bättre än kommentarer som: Uninstall, Play Tetris, noob etc.

Saker du inte skulle säga IRL till en person du inte känner skall du inte heller säga till en person du inte känner i en chat. Det går inte att utläsa i en chat om du skojade, var ironisk etc, vilket du med tonläge och kroppsspråk kan förmedla IRL.

Bara för att någon annan gör fel så ger det inte dig rätten att också göra fel.
Två fel gör inte ett rätt.

I många spel finns det ju rapporteringsverktyg där man kan rapportera spelare som beter sig illa. Jag skulle vilja se att spelföretagen faktiskt lyfter fram detta och visar på vad de gör med dessa inrapporteringar, om de ens gör det.

Medlem

@laban005: Nja, jag vet inte om jag vill att staten skall indoktrinera mina barn i en viss riktning. Men visst - förr hade man uppförande som ämne i skolan.

Skriv svar