Tiger Woods PGA Tour 09 är ett långsamt spel. Det är segt, tar lång tid att spela igenom och är hemskt enformigt.

Så – med ovannämnda i åtanke – vad är det som egentligen är bra med detta tionde (grattis!) spel i serien? Jo: just det jag nämnde ovan. Det är ju ett golfspel! Det ska vara precis som sporten själv, som tillåter blekfeta 50-åringar att regera i världstoppen. Du ska kunna slappna av, svinga lite, ta dig en drink – och sedan långsamt vandra genom banorna lite slappt och bara njuta av den vackra omgivningen.

På det sättet är #EA Sports senaste golfspelskapelse hur bra som helst. Jo, jag kan slänga in en varning direkt – actionspelsälskande knapptryckande galningar kommer nog ha svårt för detta långtråkcharmiga spel. Det krävs tålamod, engagemang och kanske även en viss liten kärlek till sporten golf. Men det har du säkert förstått.

Ibland pressas mitt tålamod till det yttersta, dock. Laddningstiderna kan vara nog långa för att jag ska slå om till MTV2 istället och kika på en musikvideo under tiden jag väntar. Och från gång till annan tappar jag tålamodet på långa banor eller när en boll landar i ruffen/bunkern/vattnet för tredje (okej då, trettonde) hålet i rad.

Sjukt snygga banor

- är Pebble Beach himmelriket?

Grafiken är magnifik. Gramagnifik! Jag som tyckte att Links 386 (#Access Softwares gamla DOS-golflir) var så nära verkligheten man kan komma med ett golfspel – nu förstår jag bättre (sisådär 16 år senare). Men i #Tiger Woods 09 har utvecklarna verkligen gjort ett superbt jobb. Varenda hål är ett mästerverk och varje bana så verklighetstrogen att jag ibland känner vinden vina genom håret. Pebble Beach är en favorit, där du får spela med solnedgången blänkandes i vattnet i bakgrunden. Mycket vackert.

Det finns två olika slaglägen. Ett lite mer avancerat där du använder de analoga spakarna för att svinga. Och så den gamla klassiska tre-klick-svingen – som jag älskar, by the way. För mig handlar golfspel om att räkna rätt, känna mig för med väder och vind, samt att välja rätt klubba beroende på avstånd och underlag. Och då är det simpla rätt väg att gå. En tråkig detalj är dock att tre-klick-svingen bara finns med på de två (av fyra) enklaste nivåerna. Så vill du få en utmaning är den manuella svingen något du måste bemästra.

Onlinedelen är ganska simpel och skiljer sig inte så mycket från övriga spelet, förutom att du kan mäta dig mot riktiga människor jämfört med de tråkiga datorstyrda gubbarna (lite mer interaktion mellan golfarna efterfrågas härmed). Tyvärr kan du inte spela många spelare samtidigt i en tävling – det skulle nog vara alltför komplicerat och ta alldeles för lång tid. Däremot kan du lira mot tre spelare på samma gång, utan att behöva vänta på de andras tur. Detta tack vare det smarta simultanläget där du samtidigt som du slår kan se de andra golfarnas bollbana via en färgad linje. Det ger en skön spänning till varje hål.

Vad spelet går ut på behöver jag nog knappast gå djupt in på. Du ska spela bra golf, ta dig genom tävlingar (som var och en är fyra hela dagar – det tar minsann sin tid!) och bli bättre ju längre spelet går. Du har fyra olika attribut att bli bättre på under spelets gång: styrka, sikte, kortspel och puttande. Ju bättre du spelar, desto bättre attribut får du. Och som om inte det vore nog får du även hjälp av Tiger Woods egen tränare Hank Haney med att förbättra dina dåliga sidor. Ja, rent golfmässigt alltså. När det gäller mode och stil har den gode Hank en del att förbättra själv...

Tjäna cash - shoppa järnet

- hur pimpad kan du bli?

Det finns en hel del annat godis i detta välgjorda spel. Förutom karriärdelen finns det även chans att ta en liten paus från PGA-touren och spela ett flertal minispel där du (i gammal god EA Sports-anda) låser upp nya karaktärer, vinner attribut och tjänar pengar till shoppen. Shoppen, ja! Där får du pimpa din golfare, med kläder, attiraljer och klubbor som du tidigare fött fram i ett välfyllt golfarskaparläge. Du kan även lägga till ditt egna ansikte om du har en webbkamera kompatibel med PS3:an. Kläderna är inte bara en modepryl, de dyraste sviderna ger dessutom vissa attribut en boost.

Tiger Woods PGA Tour 09 är, allt beröm till trots, inte det bästa golfspel som någonsin släppts till en konsol (#Tiger Woods 2004 till PS2!). Det finns brister, som den tidigare nämnda söligheten. En annan är de meningslösa kommentatorer som hela tiden säger fel saker och som jag mer än gärna vill stänga av redan från hål ett. Och det faktum att spelet ibland laggar även utanför onlinedelen är inte heller någon positiv grej. Men jämfört med det halvkassa (jag har blivit bortskämd med åren) #Tiger 08 som lämnade mycket att önska, har EA Sports verkligen hittat tillbaka till vinnarspåret i denna fantastiska golfserie.

Skicka en rättelse