Detta är ett försök att kombinera klassisk anime med nyskapande tv-spel. Och för en gångs skull ett lyckat försök.

#8845 är nämligen ett spel som är baserat på anime-serien Naruto, som i sin tur är baserad på manga-serien Naruto (tidigare utgiven i tidningen Shonen Jump här i Sverige). Huvudpersonen Naruto Uzumaki är en spattig, äventyrslysten och högljudd ninja som har en niosvansad rävdemon inom sig och som ingår i ninjagänget Squad 7 (de verkar heta Team 7 enligt vissa översättare) tillsammans med vännerna Sasuke och Sakura samt sensei Kakashi.

Anime-serien består av 135 avsnitt, och det är dessa som spelet baseras på. Squad 7 är bara tidiga tonåringar i början av serien, men lär sig mer och mer ninjaprylar allt eftersom tiden går. De skaffar sig vänner, fiender och äventyr på vägen. Och där är hela konceptet i Ultimate Ninja Storm serverat.

Spelet utspelar sig mestadels i byn Hidden Leaf Village (eller Konohagakure på japanska) där du springer omkring och letar uppdrag, utmaningar och skatter. Det är väldigt vackert, fridfullt och i lugnt tempo, och påminner i detta läge väldigt lite om ett fajtingspel – som det ju faktiskt ska vara. Det är inte förrän en bit in i spelet – när du lärt dig kontrollerna på ett väldigt fantasifullt sätt (leka kurragömma, jaga katter, klättra i träd etc) – som du får slåss på allvar.

Underbara slagsmål

- utan att vara komplicerade

Och fajtingen är fantastisk, och samtidigt fantastiskt enkel. En mot en i en vacker 3D-miljö, där vanligt knappbankande gör jobbet för dig. Om du vill. Du kan även använda din chakra (som i detta spel är någon sorts kraft inom dig som tillåter dig att göra kraftfulla saker) för att göra specialattacker (jutsu) eller utföra sådana genom knappkombinationer. Som om inte det vore nog används styrkorset för tjuvknep som bomber och granater, samt lite mat så du blir lite friskare. Dessutom utförs alla fajter med två kamrater som kan kallas fram i trängda situationer, vilket tillför en ytterligare dimension. Genom detta får seriens genomgående tema om hur viktigt kamratskap är ytterligare vatten på kvarnen.

Bossfajterna förtjänar ett eget kapitel. Eller stycke, om man ska vara språkligt korrekt. Det vill jag ju gärna. Bossarna kombinerar det tidigare knappbankandet med sekvenser där du måste ha kvick reaktionsförmåga och trycka på rätt knapp i rätt ögonblick. Dessa kurr är inte bara sjukt underhållande, utan även visuellt spektakulära. Och dessutom något som för handlingen framåt, vilket det annars är ont om.

Om du bara vill slåss på skoj, utanför uppdragsläget, går det givetvis bra också. Då kan du även slåss mot en kompis. Dock inte online, vilket är trist. Men de 25 karaktärer och 10 supportkaraktärer som redan finns gör det nog skojigt att spela offline.

En vacker upplevelse

- för både ögon och öron

Det är inte bara genom den vackra och fantasifulla grafiken som detta spel är trevligt att uppleva – även ljudet är magnifikt. Musiken är stämningsfull och rogivande i byn, men actionfylld när det är mer fart och fläkt. Ljudeffekterna är genomarbetade, passande och bidrar till att du väldigt lätt blir ett med spelet. Dialogerna är fina och roliga, men bara så länge du slipper den halvtaskiga engelska översättningen. Byt direkt till japanskt tal och engelska undertexter så blir spelet mer än dubbelt så bra direkt.

Tyvärr är det svårt att förstå hela sagan om man inte redan kan den. Spelet är inte något vidare på den biten. Det finns få filmsekvenser eller ens texter om vad som hänt eller vilka karaktärerna är, så om du inte redan satt dig in i Naruto-världen bör du göra det redan innan du börjar lira.

Naruto: Ultimate Ninja Storm är nämligen så mycket mer än bara ett fajtingspel, även om det går under den genren. Det är en saga, ett äventyr. På gott och ont. Vill du ha ett superbt fajtingspel där det är lätt att spela till sig nya miljöer, karaktärer och trick är detta ingenting för dig. Men är du beredd att spendera massvis med timmar på att springa omkring i en by för att leta ingredienser till nudelrätter för att låsa upp miljöer, karaktärer och trick för att sedan kunna fajtas kommer du inte bli besviken.

Skicka en rättelse